Д-р Симидчиев: Когато не спазваме мерките се случва това - 240 новозаразени

  • 09 юли 2020 07:38

  • 3608
  • 5
© Кадър: БНТ

Тези, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма, общо взето веднага реагират и започват да прилагат мерки, както е в случая в Гърция. Те не го правят, за да ограничат туризма, те го правят, за да запазят туризма, каза в студиото на Сутрешен блок на БНТ д-р Александър Симидчиев - специалист по белодробни болести.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му в медицината много по-важно от всичко останало е профилактиката, "т. е. 1 лв., вложен в профилактика, се явява 6 или до 8 лв., вложени в лечение".

Когато нашето поведение не съответства на противоепидемичните мерки, ще се получава това - 240 новозаразени, установени за денонощие. Не е необходимо да се налагат мерките, а да се спазват, подчерта той.

Нов антирекорд! 240 са новите случаи на COVID-19 у нас

Д-р Симидчиев каза, че епидемичните мерки не касаят само този вирус, а по принцип общественото здраве. Ако ние спазваме тези мерки, ще има по-малко вирусни заболявания през зимата, ще има по-малко летни заболявания на морето.

По думите му срещи на хора 1 към 1000, т.е. един човек да се среща с много други, са рискови и не е добре да не се провеждат.

Защото това няма да наруши икономиката значително, но същевременно ще ограничи ненужно заразяване, защото на тези места ходят наистина по-млади хора, които са с по-нисък риск, но тези млади хора след това отиват при техните по-възрастни родители и при други хронично болни, т.е. те са така или иначе средство за разпространение на заразата, каза д-р Симидчиев.

Д-р Симидчиев: Футболните мачове са сред най-рисковите места за заразяване

Според него в детските градини възможността за контрол е много по-голяма, защото има възрастни, които могат да направляват децата да имат съответно поведение.

Там за мен рискът е по-малък, а ползата е много по-голяма, защото когато едно дете е на детска градина, родителите могат да бъдат ангажирани в икономическа дейност, т.е. от гледна точка на риск и полза, това е точно различното от футболния мач и дискотеките, каза д-р Симидчиев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3608 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Даниел

2020.07.09 | 12:17

5
Скрийте се всичките, бе цървули!Оставка!

2020.07.09 | 10:12

4
Кои мерки бе гении то мерки няма оня на които се подмазва каза без мерки кръчмарите сами по-скъпи да има за нощното шкафче а хората да се оправят сами дреме ми не обвинявайте хората за провала на НОЩ и правителството.

2020.07.09 | 10:09

3
a koi ne spazva merkite bre sluga tova e ciganskiat premier koito razreshava na mac da hodiat 12000 coveka no taka I triabva kolkoto povece zarazeni tolkova povece parim shte ukrade ciganinat,.

2020.07.09 | 10:07

2
cestito na ciganskiat premier toi ni kaza tce pri 100 zarazeni shte varne strogite merki no iavno pri negoviat selski ezik ima prevod I toi otnovo e ne razbran imal e vav predvid 1000 zarazeni.
h

2020.07.09 | 10:06

1
Има възможно и невъзможно, което граничи с безотговорното! Безотговорно е да не носиш маска и да тичаш по дискотеки и стадиони,НО безотговорно е да затваряш стотици хиляди по къщите и да мислиш че ще плащат сметки, ако не работят! Колко време ще трябва да стоим вкъщи!По това, което казват едва ли не до Нова Година! Тогава да плащат на безработните по 1500 лв. на месец и няма проблем да си стоят вкъщи!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини