Хидроксихлорохинът - всички научиха за него заради COVID-19. Без него обаче не могат хиляди българи с автоимунни заболявания

  • 06 юли 2020 17:20

  • 4377
  • 1
Хидроксихлорохинът - всички научиха за него заради COVID-19. Без него обаче не могат хиляди българи с автоимунни заболявания
© Pixabay

Над 3 години пациенти с автоимунните заболявания Лупус, Ревматоиден артрит и др. в България се бориха да получат достъп до хидроксихлорохин за своето животоподдържащо лечение. През това време те бяха принудени да си набавяха медикамента от чужбина.  С натъпването на пандемията от COVID-19 обаче в чужбина се появи информация, че хидроксихлорохинът ще бъде прилаган при лечението на пациентите с коронавирус. Това пък доведе до масова истерия хората да се презапазяват, а повечето държави спряха продажбата му за чужденци.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

У нас също бе заявено, че на хидроксихрохина се залагат надежди в битката с коронавируса, въпреки известните неясноти за страничните ефекти. Употребата му бе потвърдена и днес от ръководителя на Националния оперативен щаб и директор на Военномедицинска академия генерал-майор проф.  д-р Венцислав Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски: Хидроксихлорохинът не е отхвърлен като препарат за лечение

Въпреки че хиляди пациенти с автоимунни заболявания у нас изпаднаха в безизходица да не могат да си набавят лекараството от чужбина заради COVID-19, в крайна сметка именно COVID-19 бе поводът в България за сравнително кратко време да се обърне внимание на тези болни и да се регистрира хидроксихлорохин. Това се случи в началото на юни.

Големият проблем се явява, че цената му е твърде висока за възможностите на българските пациенти. Причината – заради пандемията и суровината е поскъпнала. В чужбина обаче цената на хидроксихлорихинът продължава да бъде по-евтина от тази у нас.

„Очаквам цената да падне, защото сега цената на суровината е много висока, заради търсенето

Относно ефективността на лекарството за симптоми на Covid-19 има доста противоречиви мнения и твърдения.  Знаем, че FDA(Агенцията по храните и лекарствата в САЩ) забраниха употребата му при COVID-19, затова се надявам в един момент цената на медикамента да падне”, обясни Боряна Ботева, председател на Организацията на пациенти с ревматоидни заболявания.

COVID-19 застрашава лечението на хора с редки болести

Пред Novini.bg тя подчерта, че е голямо постижението да има регистриран медикамент с активна съставка Хидроксихлороквин сулфат на българския пазар е голямо, след като всички инситуции, включително и НОЩ са били информирани за големия проблем. Освен от фирмата производител и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) са съдействали за регистрацията на медикамента.

Така вместо 7 месеца, нещата по регистрацията са отнели около 2.

Боряна Ботева коментира още, че сега усилията са насочени към това медикаментът да се реимбурсира от НЗОК, за да може да се поеме някаква част от цената му.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
4377 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ххх

2020.07.06 | 22:00

1
Дефицитните стоки да наи скъпи тук при нас защото сме гладни говеда без пастир

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини