Може ли PCR тестът да е напълно надежден?

  • 01 юли 2020 16:28

  • 3610
  • 3
Може ли PCR тестът да е напълно надежден?
© Pixabay

Д-р Александър Симидчиев коментира, че голяма част от новооткритите случаи са на база увеличените тестове. Това са хора, които са положителни, не говорим, че са болни. От тестовете, които се правят, трябва да е ясно колко от тях са на база симптоми, контактни или на такива, които са отишли доброволно да се тестват.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"PCR тестът е изключително прецицен. Има 30%  шанс обаче да не можем да хванем вируса", обясни той.

И подчерта, че се прави тест от носа или гърлото, но ако вирусът е слезнал надолу, в долните дихателни пътища, може да не се хване по този начин. 

Втори служител на община Варна е заразен с коронавирус

"Основната част от диагностиката е клиничната. Болестта не е само един тест", заяви д-р Симидчиев в предаване "Плюс-минус" по Нова телевизия.

Специалистът каза, че у нас има около 40 000 са броя на леглата. 400 пациенти с коронавирус са хоспитализирани. Затова към момента няма нужда от повече легла. Има нужда от това обаче да се подпомогнат медиците, които твърде много време работят и карат дълги смени.

Издирват контактните лица на абитуриента от Велико Търново

"Има нужда от подсилване на процедурите в болниците, за да не се заразяват тези, които се грижат за пациентите. Чувства се едно професионално прегаряне", обясни Симидчиев.

Пулмулогът отправи призив към феновете, които ще присъстват на днешния футболен финал за Купата на България: 

"Поне 2 седмици, след като присъствате на събитието, избягвайте да се срещате с възрастните си родители и хора с хронични заболявания", апелира той.

По думите му на стадиона поне 200 души ще бъдат носители и може да зарязяват. Специалистът отново напомни, че трябва да спазваме дистанция, да си мием ръцете и да сме отговорни.

 

Кадър: Nova Tv

"Дисциплината е нещо, което се налага отвън. Аз апелирам за нашата вътрешна отговорност, така няма да има нужда някой да ни налага. Трябва да имаме отговорност като общество", коментира още д-р Симидчиев.

Във връзка с опасенията, че през есента ще има нов бум на коронавирус, той каза, че още отсега трябва да се обмисли как да се раздели потокът от хора в болниците, за да не се получи "омешване на вируси". Проблемът може да се получи при симптом с температурата - дали това е обикновен грип или коронавирус.

 

allowtransparency

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3610 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Вашето име

2020.07.01 | 19:49

3
Добри, лоши, по надеждни няма, да не говорим и че няма количества. Ако има количества пък няма да стигнат лабораториите. Докато не измислят по бърз и още по надежден тест ползваме каквото има, не защото само това може да си позволим, а защото няма друго. Бъдете здрави, мийте си ръцете и носете маски.
Проф много знаещ

2020.07.01 | 16:47

2
Почти безсимптомни Пср тест не се прави. Малко да говорим истината. Малък брой тест откриваеми случаи 5%, голям брой тест откриваеми случаи 5%. С тези лъжи и извън научни данни сами можете да говорите глупости. В България не се прави масови тестове това знаят всички. И никой не взима Пср проба от човек които без симптомен или без съмнение.
Проф много знаещ

2020.07.01 | 16:43

1
поч

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини