Лекар от ловешката болница е с COVID-19

  • 01 юли 2020 09:41

  • 1122
  • 0
Лекар от ловешката болница е с COVID-19
© Gettyimages (архив)

Лекар от отделението по неонатология в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е с положителна проба за COVID-19, съобщават от областната администрация. Пациентката, която е на 69 години, е с оплаквания от отпадналост, температура, гадене от 28 юни. Ще бъде под задължителна домашна изолация и лечение. Установени са контактните две лица от семейството, днес предстои вземане на проби за изследване и поставяне под карантина за 14 дни, допълват от администрацията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Лекарят е бил на работа в болницата последно на 22 юни до обяд, медицинският персонал от отделението, с който е контактувала лекарката е осем души. От вечерта /30 юни/ е разпоредена щателна дезинфекция в отделението и преобразуване на графика за дежурства, с изключване на контактния персонал до излизане на отрицателен резултат.

Новородените в отделението са в кувьози, контактът е напълно защитен, персоналът работи с лични предпазни средства и не съществува риск за бебетата. Противоепидемичните мерки спрямо контактния персонал се предприемат за предходните седем дни от установяването на положителен резултат - период, за който се счита, че пациентът може да бъде заразен преди появата на признаци на заболяването и поради обстоятелството, че общуването сред персонала в общите помещения за почивка без предпазни средства крие потенциален риск, посочват от областната администрация.

158 са новите случаи на коронавирус у нас, а жертвите са 7

От там допълват, че лекарят има и извънболнична практика, установени са 14 прегледа на деца на от 23 до 29 юни. Прегледите са извършени при спазване на необходимите противоепидемични мерки в кабинета, с лични предпазни средства. Независимо от минималния риск ще бъде извършено изследване на децата при съгласие на родителите.

Общо диагностицираните случай в област Ловеч на заразени с коронавирус са 17, активните случаи са 3, излекуваните са 14. Общият брой на карантинираните лица в областта е 173.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1122 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини