Д-р Симидчиев: Имаме нова нормалност и трябва да променим леко поведението си

  • 26 юни 2020 10:32

  • 4227
  • 4
Д-р Симидчиев: Имаме нова нормалност и трябва да променим леко поведението си
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Има ли странични ефекти преболедуването на COVID-19? Според пулмолoга д-р Александър Симидчиев, ако има нещо устойчиво от началото на пандемията до днес, то това е коронавирусът. 

,,Неговата стратегия е една - "аз трябва да заразявам". Единственото, което се променя, е нашето поведение", отбеляза д-р Симидчиев.

Имахме много доказателства преди тази епидемия, че вирусни заболявания могат да предизвикат такива неща и го видяхме на практика с коронавирусната инфекция. От публикации от чужбина и от хора в България, че може при определени индивиди да предизвика остатъчни явления. Причината е за това е, освен че засяга дихателната система, той засяга и кръвоносните съдове, разясни той.

Нов рекорд: 166 новозаразени с коронавирус у нас за денонощието

По думите му вирусът остава не само физически, но и психологически следи. 

,,Хората, които не могат да стигнат до здравна помощ, страхуват се да отидат - заболяването им става по-тежко, това са все неща, които вирусът оставя след себе си", посочи лекарят.

Според него имаме нова нормалност и е необходимо да променим леко поведението си, за да продължим съвместно да съществуваме с коронавируса.

,,Когато отворим дискотеки, където се събират стотици, или отворим стадиони, където се събират хиляди, това е друг тип риск", обясни гостът за Bulgaria ON AIR. 

По думите му това са местата, които са с най-висок риск от заразяване и предаване на инфекцията. 

Не става въпрос за въвеждане драконовски мерки, а хората да разбират защо се случват нещата, които се случват, добави още специалистът.

Д-р Симидчиев: COVID-19 не се съобразява дали е топло или студено

Д-р Симидчиев коментира, че няма публикации, които да са измерили вирулетността на вируса и тя да се е променила.

,,Има едно нещо, което се нарича репродуктивно число, т.е. колко хора се заразяват от един заразен, това репродуктивно число може да търпи промени, но то търпи промени на базата на нашето поведение. Ако ние се разделим на голямо разстояние едни от друг, репродуктивното число ще спадне - не защото вирусът се е променил, а защото нашето поведение се е променило'', обясни специалистът.

Последвайте канала на

Novini.bg
4227 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тоя пък

2020.06.26 | 13:54

4
Интересно тогава защо заразените не са футболни агитки и младежи от дискотеки, а забрадките по заводите и ония в махалите. Или 60-70 годишните те първа тръгнаха по барове и дискотеки?

2020.06.26 | 11:19

1
НАПРАВЕТЕ ЛЕКАРСТВАТА С КОИТО ГО ЛЕКУВАТЕ В АПТЕКИТЕ ДОСТЪПНИ ЗА ВСЕКИ И НЯМА ДА СЕ ПЪЛНЯТ БОЛНИЦИТЕ
до И да ги направят

2020.06.26 | 13:01

3
който е прост да си търси медицински услуги, аз 40 г не съм търсил,знам какви изследвания да си направя когато ме заболи нещо и намирам точния специалист, не съм товарил здравните работници с излишно тичане около мен
И да ги направят

2020.06.26 | 12:08

2
по-достъпни нищо няма да се промени.Просто не всички имат медицинско образование и не могат да вземат адекватни решения за лечение,а самолечението е по вредно.....Предполагам че за ремонт или пренастройка на компютър не викате бояджия,или коминочистач....

Добави коментар

Водещи новини