Специалисти по COVID-19 успокоиха хората с астма

  • 23 юни 2020 09:36

  • 1723
  • 1
Специалисти по COVID-19 успокоиха хората с астма
© Getty Images

Хората с астма могат вече да дишат по-леко - американско изследване показа, че болестта им не увеличава риска от хоспитализация заради COVID-19, съобщи ЮПИ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Учените от медицинското училище "Файнбърг" в Чикаго са прегледали данните от 10 болници, афилиирани към Северозападния университет. В тях са лекувани 1500 пациенти с COVID-19, от които 14 процента имали астма.

С модели, взимащи предвид възрастта, пола и етноса и отчитащи рискови фактори за астмата като тютюнопушене и затлъстяване, специалистите не са установили значима разлика в риска от хоспитализация за хората със и без астма, предава БТА.

Лекарствата за астма, като инхалираните кортикостероиди и бета-антагонисти с продължително действие, също не увеличавали риска от постъпване в болница.

"Логично е хората с астма да са по-зле, защото вирусните заболявания често я изострят - каза проф. д-р Анжу Питърс от екипа - Трябва да бъдат направени допълнителни изследвания за скритите имунни модулации, предизвикани от астмата или лечението за нея, за да разберем какво въздействие имат върху изхода от COVID-19", пише Питърс в съобщение за пресата.

Резултатите са публикувани в "Списание по алергия и клинична имунология".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.06.23 | 10:20

1
От кога пък има специалисти по ковид 19 бе нали уж е нов вирус и нищо не знаем за него??малоумници

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини