Безплатни прегледи за рак на кожата, организирани от Евромеланома

  • 19 юни 2020 16:12

  • 840
  • 1
Безплатни прегледи за рак на кожата, организирани от Евромеланома
©

Лятото най-после дойде, а с него и плажът, морето и продължителното излагане на слънце. Как обаче да предпазим кожата си и как да проверим застрашена ли е тя от меланома? Това попитахме д-р Ирина Шаркова - Специалист Дерматолог в ексклузивната клиника за естетика и пластична хирургия VDerm.

В момента клиниката се включва в инициативата Euromelanoma. Тя предствлява поредица от събития, които се организират всяка година в различни държави от Европейския съюз с цел предпазване, превенция и диагностика на начален маливен меланом и други кожни тумори. А тази година вие можете напълно безплатно да проверите състоянието на вашата кожа в клиника VDerm. В рамките на специалната инициатива можете да запишете своя час за безплатен преглед в клиника VDerm от 22-ри юни до 5-ти юли всяка сряда между 14.00 и 16.00 часа.

Можете да запишете своя час ТУК.

И така, ето какво ни сподели доктор Шаркова:

- Здравейте доктор Шаркова, как се включва VDerm в тази инициатива?

- Нашата клиника за поредна година участва в инициативата Euromelanoma. Можете да заповядате на безплатни прегледи от нашите специалисти всяка сряда между 14-16 ч. от 22-ри юни до 5-ти юли.

- Какво представлява ракът на кожата?

- Ракът на кожата е злокачествено заболяване, което води до намаляване продължителността и качеството на живота. Има различни видове злокачествени образувания по кожата, като най-опасен е малигненият меланом, но той е и най-рядко срещан. Целта на събитието Euromelanoma e да бъде направена превенция за пациентите, които имат най-висок риск от малигнен меланом. Идеята е той да бъде прегледан безплатно в нашата клиника в определените за това дни.

- Какви са признаците на рака на кожата?

- Признаците са различни, понякога малигненият меланом се появява върху здрава кожа лезия, която може да е с по-светъл цвят, червеникава или по-тъмна (като бенка). Когато тази лезия е нова, трябва да потърсите специализиран подход за диагностика и терапия. Малигненият меланом може да се прояви и върху бенка и затова е много важно пациентите да преглеждат бенките си всяка година, а тези, които в семейството си имат някой с малигнен меланом или друг вид рак на кожата, трябва да се преглеждат дори по-често.

- Какво е лечението?

- Няма универсално лечение за малигнения меланом, ние разчитаме по-скоро на профилактиката и тези туморни образувания да бъдат открити във възможно най-начална фаза, когато самото им хирургично премахване може да доведе до излекуване и да даде шанс на пациентите да проведат едно позитивно лечение във времето.

- Какви превантивни мерки препоръчвате?

- На пациентите препоръчвам да не допускат слънчеви изгаряния по кожата си и особено на децата си в ранна възраст, тъй като е доказано, че в детството едно изгаряне от втора степен на слънце повишава многократно риска от поява на малигнен меланом в зряла възраст. Затова е изключително важно човек да няма изгаряния в детска възраст. Също така препоръчвам, ако може да се ограничат солариумите и всякакви други лампи за добиване на изкуствен тен, освен в случай, че не се налага терапия със светлина. Желателно е и използването на слънцезащитни филтри, когато сте на плаж или навън в града, планината, където слънцето е по-силно. Препоръчвам и предпазно облекло – шапка с периферия и очила с UV филтри, тъй като съществува и меланом на ретината. Много е важно децата да носят такива очила.

- На какво да обърнем внимание?

- Има едно много елементарно правило „A,B,C,D,E”. Това е промяната на формата, размера, цвета и повърхността на бенката и дали излиза извън собствените си граници. Много е важен белегът на раздразнена бенка, т.е. бенка, която започва да кърви, да образува коричка и да става по-грапава. Пациентите могат да проверяват за тези неща и вкъщи самостоятелно, но има зони, които са по-трудно достъпни, например гърбът, задната част на подбедриците, задната част на главата и гениталиите и които пациентът не би могъл да провери сам. Когато се прави преглед от нас, ние оглеждаме абсолютно цялото тяло със специален апарат, наречен „дерматоскоп“, така че можете да се възползвате от тези безплатни прегледи всяка сряда от 14 ч. до 16 ч. в нашата клиника.

- Какво представлява малигненият меланом?

- Малигненият меланом е едно от най-злокачествените заболявания на кожата, което е с много лоша прогноза и много кратка продължителност на живота след диагностициране. Затова ние не разчитаме толкова на терапия, колкото на профилактика и е толкова важнa ролята на инициативата Euromelanoma. Благодарение на нея много пациенти имат възможността да посетят специалист дерматолог и да прегледат бенките си.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
840 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.06.19 | 17:07

1
Искам тази хубавица да ми прегледа кожената бухалка!

Добави коментар

Водещи новини