Има смъртни случаи при тежки заболявания, неглижирани заради COVID-19, обяви кардиолог

Вече има смъртни случаи при тежки заболявания, неглижирани заради коронавируса. Това заяви националният консултант по кардиология проф. Иво Петров пред Нова телевизия.

По думите му заради страха от зараза, много пациенти са пропуснали дори задължителните си прегледи. А кардиолозите у нас запълниха часовете за прегледи за близо месец напред.

Проф. Иво Петров: Малко вероятно е да се открие много ефикасна ваксина срещу COVID-19

Оказва се, че в много голяма степен пациентите с кардиологични проблеми не са дошли до болницата заради карантината. Лекарите пък признаха, че много от случаите са били спешни, но ги е спрял страхът. В резултат часовете за преглед са запълнени за 20 дни напред.

"Бомба със закъснител" - така описва ситуацията в момента проф. Иво Петров, който призна, че след като беше дадена зелена светлина за прием на пациенти с планови интервенции, работата е скочила двойно. Затова и го намираме на работа през уикенда, в почивния му ден.

"Ние се натъкнахме на пациенти, които за съжаление, изчаквайки да мине проблемът, бяха починали вкъщи и това се отрази доста болезнено дори и на нас", сподели той.

Кардиолозите са категорични - част от тези хора е можело да бъдат спасени, ако са потърсили лекарска помощ навреме. "Около 30% от нашите пациенти не посмяха да дойдат нито за контролни прегледи, които са важни, нито за тип лечение, което също е важно", обяснява проф. Петров.

Според последният анализ на „Индекс на болниците”, приблизително 30% по-малко българи с кардиологични заболявания са потърсили лекарска помощ.

Здравните икономисти са категорични, че рестартът на здравната система ще рефлектираи върху бюджета. Големи сътресения обаче не се очакват. Според лекарите пък, негативният ефект от временното спиране на диагностиката и плановите интервенции тепърва ще дава своето негативно отражение. Според кардиолозите, при бъдеща пандемия трябва да се помисли за вариант, в който пациентите да имат пълен достъп до болниците, в които се лекуват.

Коментари

  1. 2020.05.24 | 02:19
    Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в >>> Sexcris.Com
  2. 2020.05.23 | 21:00
    Най големия законен мошеник е Петров
  3. 2020.05.23 | 20:59
    Целта на пандемията е тотални поразии по всички фронтове.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет