Доц. Чорбанов: Няма доказан случай дете да предаде вируса на друго дете, пускайте ги на градини и ясли

От медициснка гледна точка се справихме добре с вируса. Като общество обаче, според мен не се справихме успешно. Мога да дам пример - имаше млади хора, които не са сред рисковите групи, развиха параноичен страх и не излизаха на улицата. И точно обратното, най-рисковата група, възрастните хора, не спряха да излизат по улиците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15933

Това каза в предаването "Тази събота" по БТВ доц. Андрей Чорбанов от Лаборатория по експериментална имунология към БАН. "Вирусът не живее извън нас. Той се предава при много личен и интимен контакт.

Всички изследвания показват, че вирусът няма как да се предаде чрез дрехи, повърхности, пейки, седалки. Ако имах малко дете, без никакъв проблем щях да го пусна на детска градина. Няма доказан случай на предаване на вируса от дете на дете. Всички доказани случаи на позитивни деца са станали след предаване на вируса от възрастен човек.

В света се доказа, че този вирус засяга възрастните хора. В Западна Европа починаха най-много по домове за възрастни хора, които в България не са толкова разпространени", каза още той.

"Всеки, който е имал контакт с болен човек, е изградил имунитет. Това със сигурност не е свързано с антителата. Това, че човек има антитела срещу коронавируса не означава, че е защитен. Какти това, че няма антитела не означава, че е застрашен. Да ходя на ресторант също никога не ме е било страх. Няма как да се заразите, освен ако нямате много интимен контакт със сервитьора", добави доц. Чорбанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15933

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.05.24 | 02:21
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в >>> Sexcris.Com
 2. 2020.05.23 | 16:04
  ГЕРБАВИЯ ВИРУС Е ПО - ОПАСЕН ! ПРИЧИНЯВА АУТИЗЪМ , СПАД НА IQ-то С 40 % ,СКЛОННОСТ КЪМ ОНАНИЗЪМ ПРЕД ПОРТРЕТИ И АНАЛЕН СЪРБЕЖ !
  1. 2020.05.23 | 22:28
   както се вижда вече си го хванал,имаш всички симптоми
 3. 2020.05.23 | 08:46
  като тръгнат децата на училище и детска градина ще има стотици доказани случаи,как може такова повърхностно разсъждаване и то от доцент,заразата се предава от човек на човек и от човек на животно,децата също са хора; в началото призовавахте хората да не носят маски,сега призовавате децата да се събират,защото не могат да заразяват.... простотия; в света има случаи на умрели деца от вируса
  1. 2020.05.23 | 22:27
   Не развиват Кавазаки,а подобни симптоми ,да се твърди ,че е безопасно за децата е абсолютно несериозно,особено след толкова случаи на заразени деца на запад.
  2. 2020.05.23 | 12:27
   Ами нещо за репортажите по нормалната медия спрямо Кавазаки болест развижаща се на различните места? В нормалните медицински списаниия има колкото искаш изследвания за предване на болест по деца, и смъртност включително. С сигурност е тъпо да се поднасят само данни който ти изнасят.
  3. 2020.05.23 | 09:16
   ТРОЛ ОТ САЙТА.НАРОЧНО ВСЯВА ПАНИКА.ДА СЕ ДОКЛАДВА ВЕДНАГА и ДА БЪДЕ ГЛОБЕН.
 4. 2020.05.23 | 14:10
  Всички наакани от страх шутки да се прибират и да не излизат никога, защото навън е много опасно и може да умрат от нещо. Я вирус, я катастрофа, я грабеж. Ааа направо не знам с какъв акъл толкова години сте излизали досега. Добре, че беше короната, че да ви отвори очите какъв кошмар е навън.
 5. 2020.05.23 | 13:17
  Сега, когато вируса започва да затихва, започнаха да се появяват разни "специалисти" да дават акъл. Къде беше този "майстор" на вирусологията от БАН в началото на месец март. Да излезе и да поеме отговорност. Нямаше го. Тогава това, което казва знаеше ли го? Със сигурност не. Но сега вече е много отворен. Едно е да поемеш отговорност за цял народ, друго е да обикаляш телевизиите и да приказваш лакардии без да поемаш отговорност.
  1. 2020.05.23 | 14:06
   Голяма отговорност няма що. От страх затвориха държавата, нанесоха огромни щети и накрая се оказа, че не било толкова страшно.
 6. 2020.05.23 | 12:16
  Идиот
 7. 2020.05.23 | 12:14
  Като слушам колко неподготвено, неграмотно и неинформирано се изказва този доц. Андрей Чорбанов от Лаборатория по експериментална имунология към БАН, просто ме кара да се чудя как въобще си взел дипломата и получил работата. Със високо вдигната глава говори как от дезинфекция било "доказано", че няма смисъл докато целия свят дезинфекцира повърхности. Че не оцелявал по повърхности, след като всички изследвания сочат че оцелява от няколко часа до 9 деца (зависи от материя, температура, влажност). Срам за тези телевизии които го канят. Този човек има или интереси да говори тези неща или по-вероятно е толкова тъп, че не осъзнава колко е тъп (т.нар. ефект Дънинг-Крюгер).
 8. 2020.05.23 | 11:41
  Благодарение на Доц., д-р Андрей Чорбанов от БАН наскоро Интернет научи лафа "парче молекула". Google изкарва само 300 резултата за "парче молекула" и всичките водят към него. Сега нова порция глупости. Изказът му е на научното ниво на шестокласник борещ се за 4-ка. Народът много добре го е казал "прост ли си - трай си". Какъв е този егоцентризъм и нарцисизъм да ходят с костюми и вратовръзки от телевизионно студио в студио да се самоизтъкват говорейки общи приказки или по-лошото глупости по цял ден?
 9. 2020.05.23 | 10:48
  АБЕ НЕ ЗНАМ ОТКАДЕ ИЗПЪЛЗЯВАТ ТАКИВА МАСТИ ДОЦЕНТИ, ЧОБАНОВ И, МАНГЪРОВЦИ, МАЛАУМНИЦИ . ДИПЛОМИРАНИ В ЛУДНИЦАТА.
 10. 2020.05.23 | 09:17
  ОТГОРЕ Е ТРОЛ. НЯМА НИКАКВИ ЛИЧНИ СНИМКИ,САМО СТАТИИ ЗА ВИРУСА.ДА СЕ ДОКЛАДВА ВЕДНАГА.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет