Проф. Дидие Раулт разкри ще има ли втора вълна на COVID-19

  • 18 май 2020 07:40

  • 2642
  • 1
Проф. Дидие Раулт разкри ще има ли втора вълна на COVID-19
© getty images

При нас Марсилия епидемията е напът да изчезне. Може би защото системно тестваме болните. Това зяви в ефира на Нова телевизия проф. Дидие Раулт – директор на Института за инфекциозни болести в Марсилия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Втора вълна на разпространение на вируса няма да има. Никъде! Ще има спорадични случаи, от време на време, или евентуално супер заразен пациент, който ще зарази хората от най-близкото си обкръжение, но общата динамика на епидемията е на път да приключи“, смята проф.Раулт.

Аргументите на професора са научни. Базирани на математически модел, наречен функцията на Гаус. Според него, графиката има пик, а след това стремоглаво спускане надолу, което почти никога не се повтаря. Раулт казва, че в историята на епидемиите винаги се получава така.

„Следим епидемията с много тестове, още от самото начало. Виждате пика и как след това кривата слиза надолу. Тази форма наричаме “крива камбана”. Тя е типична за всяка епидемия. Винаги се движи така. И фантасмагориите, които се измислят, че ще има нов скок през лятото нямат нищо общо с истината. Епидемиите изчезват и са изчезвали много преди ние да открием начини да ги контролираме“, казва той.

Дидие Раулт е една от най-спорните фигури във Франция, заради лечението с хлорохин, което прилага на свои пациенти в Марсилия. Професорът се хвали с отлични резултати в средиземноморския град.

В Европа, общата картина се подобрява, броят на болните намалява, а в лечебните заведения все повече легла за реанимация се освобождават. Това кара и други учени да споделят набюденията на Раулт.

Професор Карин Лакомб, която оглавява инфекциозното отделение на парижката болница Сен-Антоан е яростен противник на терапевтичните методи на марсилския си колега. Но и тя смята, че въпросът за втора вълна от COVID-19 не стои на дневен ред.

Кадър - Нова телевизия

Според професор Дидие Раулт, страхът от непознаването на болестта е загубил ценно време в борбата с коварния вирус. А липсата на навременна диагностика и недоверието в традиционните методи за лечение са разширили още повече периметъра на епидемията.

И макар дебатите по темата за втората вълна да разделят учените по света, всички призовават за голяма предпазливост през следващите седмици.

Междувременно, марсилският професор се превърна в герой за жителите на средисезмноморския град, заради лечението с хлорохин, което прилага на своите пациенти. Ликът на Раулт се появи върху произведения на изкуството и рекламни транспаранти в Марсилия, поставени от благодарни негови пациенти.

От Париж обаче предупреждават и напомнят възможните странични ефекти, които хлорохинът може да има. Най-вече върху сърцето.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2020.05.18 | 12:59

1
Южна Корея опровергава теорията на този професор в момента!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини