Ген. Мутафчийски попари надеждите за разхлабване на мерките

  • 20 април 2020 20:15

  • 55960
  • 147
Ген. Мутафчийски попари надеждите за разхлабване на мерките
© Булфото (архив)

Засега Националният оперативен щаб не може да се препоръча разхлабване на мерките. Ние в момента се намираме в качващата се крива на заболяването. Това заяви в интервю за БНТ началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би щяхме по-смело да говорим за бъдещите планове за разхлабване на мерките, но това масово пътуване извън столицата ни изненада. Толкова много пъти обяснявахме какво е коронавирус, колко е опасно това нещо и се изненадах, че хората не разбраха все пак. Има хора,които едва ли не казват, че няма такова нещо, заяви ген. Мутафчийски.

31 са новите случаи на коронавирус у нас, заразата изненадва лекарите всеки ден

Имахме невероятното щастие поради комплексни причини да бъдем слабо засегнати от тази епидемия, допълни още той. Имахме щастието, че тогава имахме втора грипна епидемия и се наложи да се предприемат карантинни мерки - тогава за учениците, но това изигра много голяма роля за бъдещето разпространение на заразата и даде възможност на лечебните заведения да се подготвят, коментира той.

На въпрос за масовото тестване генерал Мутафчийски заяви: "Масовото тестване в смисъла, който го разбират вашите зрители, няма да започне, защото такова нещо няма никъде в света".

На въпрос за бързите тестове ген. Мутафчийски каза, че те не откриват бързо новозаболелия - откриват ги или излекувани, или в разгара на болестта и не са подходящи.

Борбата на Щаба беше да обяснява непрекъснато и да устои на натиска, свързан с икономически обосновани претенции от различни места, които искаха да тестват България с бързи тестове още в началото на епидемията, което щеше да струва на България половин милиард лева и щеше да покаже нищо, заяви ген. Мутафчийски.

Началникът на оперативния щаб допълни още, че има критични точки в страната - в Северозападна България, които стават още по-критични заради загуба на персонал, който е заразен, като уточни че говори конкретно за Видин.

По думите му не е задължително хората с хронични заболявания да загинат от коронавируса. Най-възрастният изписан пациент у нас е на 86 години с множество придружаващи заболявания, уточни той.

В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5, но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски. По-важен е капацитетът на здравните заведения - той в момента е много добър, допълни той.

Ген. Мутафчийски потвърди, че в материалите на СЗО и на института "Робърт Кох" има информация за това, че ако имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената алтернатива е ваксината.

Бебе на два месеца е сред новите случаи на COVID-19 у нас

На въпрос за заразени китайски граждани у нас ген. Мутафчийски каза, че не е известно да има болен китаец у нас. Повече от 100 граждани от китайски произход са се прибрали в България след Китайската нова година, но сами са се поставили под карантина и няма нито един заболял.

Факт е, че след като няма лечение за този вирус и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава наивност, че той ще се разтвори във въздуха от само себе си, каза ген. Мутафчийски.

Най-тежкото усложнение при тази болест е, когато имунитетът се свръхактивира и нашия имунитет ни убива нас. Като много нов вирус не се препоръчват никакви профилактични взимания на каквото и да било, каза началникът на Оперативния щаб.

 

   

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
55960 147

Свързани новини

Коментари 147

Добави коментар
иваН иваноВ

2020.04.21 | 07:10

147
ГЕРБЕРАСТКИЯ ПЛАТЕН АНОНИМЕН ТРОЛ- ПЕ ДЕ РА СТ.

2020.04.21 | 07:04

146
дано пукнеш ти и децата ти охлюв , на бойко дано внуците му умрът също , марионетка , палячооо
тцц

2020.04.20 | 23:24

107
Наблюдавайки мнението на част от населението и като чета тук коментарите на "специалистите", че вируса не е опасен и едва ли не защо "идиотите" от щаба ни държат затворени без причина. Така , вие големите "разбирачи" какво предлагате ? Всички да започнем да живеем както обичайно, вируса да си се разпространява и да умрат 30% от населението... Браво.. Колко гениално! Да попитам ако това се случи на вас или на някои близък човек ще ви е приятно ли ? Едва ли ... тогаво нека разсъждаваме правилно и отговорно за живота на хората! По-добре да се взимат мерките, отколкото да се върне скоро нормалния живот, да стартира икономиката и месец след това заразените да са не около 1000 а 10 000... и всичко да се влоши. Мислете за най-важното нещо здравето.

2020.04.21 | 07:02

145
ти какво манипулирано мишленце си само ако знаеш , калвеш без стръв даже
Христо

2020.04.21 | 03:34

143
Ти нормален ли си е тиквеник.. Ей ше ви шибаме ей такива карантинни мишки.. Бокофски и гербаджийски предатели.. Скоро няма да ви има на картата като човеци всички поддръжници на бокоф и пп гроб
.

2020.04.21 | 00:24

131
А ти като много разбираш да те питам какво ще стане след 2 месеца като всички изгладнеят и започнат масови грабежи, безредеци и бунтове какво ще правим? Сегашния щаб няма никаква идея как, кога и дали ще контрилара епидемията - единствения план е да се затягат мерките. Виж какво става във Видин и по другите болници - масово не се тества медицински персонал - най-важните хора. И най-важния въпрос - седим в карантина до есента, всичко е песен, пак имаме по 5 нови случая на ден(засечени). Махат карантината и пак ни удря пикова вълна - какъв е смисъла от затегната карантина в момента? Мислиш, че на вируса ще му стане скучно и ще си тръгне ли?
БАЙ ШИЛЕ

2020.04.21 | 00:19

129
А някой каза ли ти за същия период на миналата година колко души са починали от грип с придружаващи заболявания в България ???!!! Ако се поразровиш там където трябва и можеш да намериш за същия период на миналата година починалите в Италия не са по малко от починалите тази година, независимо, че тази година сме "пагубно погубени от КОРОНАТА". Много интересни въпроси може да се зададат на смешния щаб, ама никой няма да допусне това....В момента, в който се създаде екарския щаб и в него попадна един доктор вирусолог д-р Мангъров, всички видяхме колко беше спокоен човека и обясни как нормално трябва да протече всичко....и много бързо закриха лекарския щаб.....Да ви призная, аз спортувам доста активно, смея да твърдя, че имам доста добър имунитет, от както се е появила КОРОНАТА я търся да се заразя (твърде вероятно и да съм я изкарал), за да публикувам колко е страшно.....А многото хора с толкова много придружаващи заболявания, те по принцип са супер рискови. И още нещо....ако е толкова страшна болест, нелечима, без ваксина, няма лекарство за нея....защо водят статистика на излекуваните???!!! Нека ви кажа каква болест би била пандемия: примерно чумата през 1346-1353 между 100-200 милиона загиват в Евразия , хване ли те знаеш, че си пътник...СПИН-а (сега вече има медикаменти, с които може да се поддържа човек) , но преди да има такива хванеш ли го знаеш че си пътник....В заключение, ако не дай боже ни връхлети болест (зараза) подобна на чумата само че в много модерен вариант, сигурен съм, че хората сами ще се ограничат и няма да мърдат никъде, а не някаква грипна разновидност, с която блокираха целия свят, разбира се докато трае неговото ново разпределение и най-важното след като света вземе новия огромен паричен заем от фамилии като Ротшийлд, Рокфелер и още 2-3 подобни, разбира се с подобаваща лихва и най-вече още по-голяма зависимост....Самия факт, че световните сили като САЩ, Русия, Китай, Германия, Великобритания имат толкова меки, либерални, направо клекнали или готови да клекнат всеки момент лидери....Даже самия Путин, който всички го мислят за корав, всъщност всеки един момент е готов за сделчица я със САЩ или Саудитците или с Китай, а с Германците са си първа любов, та в тоя ред на мисли нищо не му пречи и на него за една добра сделка и договорка с фамилиите, които изброих по-горе.....Хора, мислете, разсъждавайте, четете, не се оставяйте на БТВ и подобни да ви облъчват от сутрин до вечер.....
аз лично искам

2020.04.20 | 23:39

115
социалистическа МАРУЛЯ ТИП ЧЕРНОБИЛ и АКО МЕЖЕ ОТ ФАЛШИВИТЕ ЦИГАРИ НА МИНЬО СТАЙКОВ И НЕГОВИЯ ЦЕХ в карнобат ....И МАЛКО ДА „ усвоя “....некой ред лозе ...! еееххх...мечтииииии....! и джипче за 150 бона ...!

2020.04.20 | 23:36

114
ами да те питам тогава след 13 май когато вирусът ще е тука кво правим тогава!Вирусът ще е тука и наесен.кво правим?????
иваН иваноВ

2020.04.21 | 06:57

144
ГАДНИЯ АНОНИМЕН ГЕРБЕРАСТКИ ТРОЛ- ПЕ ДЕ РА СТ.

2020.04.20 | 20:36

4
Я, гологлавия охльов пак се показа!
Христо

2020.04.21 | 03:27

142
До Бб ако те видя ще ти отрежда тъпата тиква като на генерала също плешивия..
Бб

2020.04.21 | 01:10

139
Голият охльов ти е в гащите
Хахахах

2020.04.21 | 03:25

141
Тоя па слуша ли го някой още
Чичо Ади

2020.04.21 | 00:14

126
Слушайте доцент Мангъров! А тези в кофата за боклук!
Професионалист

2020.04.21 | 02:50

140
Доцент Мангъров ще го слушат тези дето ще оживеят. Ти сигурен ли си, че ще бъдеш сред тях та така ни го препоръчваш. богат или жив? Избирайте сега! като мине кризата народът много добре ще прецени кой какъв акъл е давал, така че сега успокойте топката по партийните централи!

2020.04.21 | 00:25

132
Бате, една къща в Барса ако може ....няма да ви занимавам повече....
Бб

2020.04.21 | 00:53

136
Гадулки слушайте баш генерала че ще докарам чувалите
.

2020.04.21 | 01:09

138
Що? Пак ли с амфетамини ще ги пълниш като преди?
млад партизанин

2020.04.21 | 01:03

137
на 9 септември ще видите кон боб яде ли млад партизанин
Томас Джеферсон

2020.04.21 | 00:49

135
"Този който всява страх,сее хаос" "Когат народа го е страх от правителството-това е диктатура.Когато правителството го е страх от народа - това е свобода"

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини