Начало на клинична студия на разработено във Виена лекарство срещу COVID-19

  • 10 април 2020 15:58

  • 2359
  • 0
Начало на клинична студия на разработено във Виена лекарство срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver

Биотехнологичното предприятие "Апейрон байолоджикс" вероятно е разработило лекарствено вещество за лечение на COVID-19, стана известно тук. Започва клинична студия с 200 тежкоболни пациенти от Австрия, Германия и Дания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Всъщност разработката на новото вещество АПНО1 е била предназначена за лечение на остропротичащи увреждания на белия дроб, респективно при акутен отказ на белия дроб. Тъй като тези заболявания се наблюдават и при болни от COVID-19 и могат да завършат със смърт на пациента, веществото се изпробва и на хора, заразени с коронавирус SARS-CoV-2 и впоследствие са получили тежки усложнения, заявява компанията в съобщение за медиите.

Проектът е предвиждал веществото да се приложи на 24 пациента от Китай още през февруари. Но поради забавяне от страна на китайските власти, клиничната студия не беше стартирана досега, заявява в интервю генетикът Йозеф Пенингер, основател на биотехнологичната фирма "Апейрон".

Код здраве: Стъпки и насоки относно теста за коронавирус

В Германия, Дания и Австрия клиничната студия стартира без бюрократични спънки. На първите тежкоболни пациенти ще бъдат включвани 30-минутни системи два пъти дневно в продължение на една седмица. От Австрия в теста участват клиники от Виена, Залцбург и Инсбрук.

Веществото АПНО1 ще трябва "да заблуди" коронавируса. То наподобява човешкия ензим, който вирусът използва, за да проникне в клетката. "Ние отваряме врата, която изглежда точно както изглежда вратата, ползвана от вируса, за да проникне в къщата ни. Така вирусът ще е изправен пред хиляда врати, но само една е вярната", обяснява Пенингер. Чрез тази заблуждаваща маневра вирусът ще се свърже с веществото АПНО1, вместо с повърхността на клетка.Така няма да може да я зарази, а ще се изхвърля от огранизма заедно с медикамента.

Същевременно субстанцията ще предпазва от възпаления в белия дроб и от възможен отказ на органа да действа. "Разбира се сега трябва да направим много прецизни наблюдения в клиничните студии, които да покажат дали препаратът действа така и на пациенти, заразени с вируса", пояснява Пенингер.

САЩ използва суперкомпютри да борят коронавируса

Студията ще отдели особено внимание на това дали прилаганите венозно системи ще подобрят състоянието на пациентите, респ. ще предотварят влошаване на състоянието им и отказ на вътрешните органи да действат, продължава генетикът. "Освен това ще наблюдаваме органичните процеси, поведението на вируса и развитието на възпалителните параметри".

Контролът на всеки пациент ще продължи 29 дни след края на прилагане на препарата. По мнението на Пенингер анализът на резултатите ще е готов до началото на лятото. Ако всичко върви по план и АПНО1 действа както се предполага, следващата стъпка ще бъде лекарството да бъде разрешено за приложение в световен мащаб. Пенингер, който е започнал да изучава АПНО1 преди 15 години, е уверен в успеха. "Едновременно с изследванията започнахме и производството на препарата". Той подчертава обаче, че не съществуват чудодейни лекарства. Изследванията се финансират с обществени средств, предаде БТА. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини