Обявиха един от значимите фактори за разпространението на COVID-19

Сбирка на потайна секта в Република Корея, евангелистки форум в Елзас или големите футболни мачове в Европа, това са само някои от масовите струпвания на хора, които благоприятстваха разпространението на новия коронавирус в света, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18667

И тук естествено възниква въпросът как трябва да бъдат организирани масовите мероприятия, когато в по-далечна перспектива ще бъдат вдигнати ограничителните мерки.

В момент, когато Китай смекчи ограниченията в град Ухан, откъдето тръгна пандемията, и когато много европейски страни разглеждат различни стратегии за излизане от самоизолацията, експерти предупреждават в никакъв случай да не се бърза в тази насока.

Хората над 60 години понасят най-добре изолацията

"Най-лошият сценарий е да излезем на улицата и да честваме победата, да се целуваме и прегръщаме по този повод", коментира Дейвид Лалу, директор на Училището по тропическа медицина в Ливърпул.

По неговите думи при подобно развитие на ситуацията всички заразени и асимптоматични хора ще могат още по-лесно повторно да разпространят заболяването. Връщането към нормалното положение отпреди пандемията трябва да бъде поетапно, убеден е британският специалист, предаде БТА.

Ролята на масовите прояви за разпространението на епидемиите не е ново откритие. Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията припомниха, че епидемията от испански грип отново се разбушува през 1918 година, след празненствата, свързани с края на Първата световна война и завръщането на войниците от фронта.

Един от рисковете на масовите събирания е свързан със "супер-разпространителя"- даден човек, който е в състояние да зарази много други. Специалистите припомнят случая с "пациент 31" наблюдаван в Република Корея.

На 10 февруари една 61-годишна южнокорейка почувствала признаци на настинка. Тази поклонница на сектата Шинчонджи /Нов свят/ присъствала най-малко на четири религиозни служби в град Дегу в южната част на страната, преди да даде положителен тест за COVID-19.За няколко седмици са регистрирани хиляди случаи с новия коронавирус, като много от тях са приписани на членовете на сектата.

Според някой специалисти голямото годишно придвижване на хора във връзка с китайската Нова година е било в основата на международното разпространение на коронавируса. Франция регистрира първия смъртен случай от COVID-19 извън Азия в средата на месец февруари. Няколко дни след това около 2000 християни-евангелисти си дадоха среща в гр. Мюлуз в Източна Франция, като много от тях бяха носители на вируса, без да го осъзнават.

Турция подпомогна Великобритания в борбата ѝ срещу COVID-19

Тази сбирка беше свързана със случаи в цялата източна част на страната, която се оказа една от най-засегнатите зони. Спортните събития също попаднаха в списъка на обвинените в разпространението на заразата. Най-известен е случаят с мача от Шампионската лига, игран в Милано между отборите на италианския "Аталанта" от град Бергамо срещу испанския "Валенсия".

Кметът на Бергамо Джорджо Гори обяви, че около 40 хиляди негови съграждани са пътували до Милано, а много други са си дали среща по заведенията, за да проследят заедно мача от телевизионния екран.

"Очевидно е, че вечерта на мача е била една от големите причини за разпространението на коронавируса", заяви градоначалникът, след като град Бергамо беше жестоко поразен от COVID-19.

От своя страна футболният клуб "Валенсия" съобщи, че 35 процента от състава му /треньори и играчи/, са дали положителни тестове за коронавируса.

В това отношение отговорността на местните власти е много голяма и те твърдо трябва да забраняват масови струпвания на хора във времена на пандемия.

Като лош пример е сочена Великобритания, която ограничи масовите спортни прояви едва в края на месец март.

Хърватите ще прекарат Великден сами вкъщи

Но и вземането на решения в този контекст е много трудно, тъй като съществува дебат и по тази тема сред световните експерти. В публикация в британското списание "Лансет" от миналия месец беше констатирано, че в исторически аспект масовите спортни, религиозни, музикални и други прояви са били източник на заразни заболявания, които са се разпространили впоследствие из целия свят. Но изданието отбелязва също, че мерките на общественото здравеопазване, които са били предприети, са успели да ограничат подобни явления през последните години.

Друга група специалисти предупреждава, да не се одобрява провеждането на запланувани масови мероприятия в условията на пандемия. Те могат да застрашат здравето на милиони участници, които ще станат разпространители на заразата. Такова мнение изказа заместник-министърът на здравеопазването на Саудитска Арабия Зияд Мемиш, който е и директор на Центъра за медицина на масовите прояви към Световната здравна организация.

Според редица експерти, сред които и цитираният Дейвид Лалу, освен с деликатния въпрос относно излизането от ограничителния режим, свързан с пандемията, на дневен ред ще излезе и проблемът с това как в бъдеще ще присъстваме на стадиона и на концерти на открито.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18667

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.04.10 | 16:43
  Много българи смятат, че най-значимият фактор за появата на COVID-19 у нак е СДС-Чумата, каято ни налази преди повече от четвърт век. И нещо много съществено:СОVID-19 може са е тръгнал от Китай, но стотици милиони хора по света смитат, че там са го пуснали краварете -ФАЩ и Ингилизия,двете империи на Сатаната!
 2. 2020.04.10 | 15:56
  Никаква цветница и великден, поповете си искат даренията, дреме им за заразата и загиналите от нея. Да не говорим за болниците дето.ще. се спъват от труппве след великден. Затова трябва всички с разум да си памят свещи и молитви у дома оред иконката дето имат. Господ как е, никой не е! Живи и здрави!
 3. 2020.04.10 | 14:50
  А идват Цветница и Великден.
 4. 2020.04.10 | 14:32
  Мноого значим фактор, няма що!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет