Учени: COVID-19 може да причини некроза на мозъка

  • 09 април 2020 14:42

  • 1749
  • 2
Учени: COVID-19 може да причини некроза на мозъка
© Getty Images

Руски вирусолози предупредиха, че новият коронавирус е способен да разруши тъкани на главния мозък и да окаже негативно въздействие върху сърдечносъдовата система на заболелите, съобщава сайтът Лента.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите на проф. Андрей Козлов от Политехническия университет в Санкт Петербург, патогенъг е способен да предизвика неврологични усложнения, без при това да засегне белите дробове на заразения. За нарушената работа на мозъка говори загубата на вкус и обоняние. Отмиране на участъци от мозъка предизвикват вирусите на грипа, херпеса и новият коронавирус, предава БТА. 

Вирусолози предупредиха за нова потенциална опасност за разпространението на COVID-19

"В няколко публикации беше отбелязано, че при някои пациенти не е било наблюдавано нарушение във функционирането на белите им дробове. Но пациентите са показали разсеяно съзнание или епилептични признаци. Заедно с наблюдаваната по-рано загуба на вкус и обоняние, подобни симптоми говорят за инфектиране на тъканта на мозъка от новия коронавирус", изтъква специалистът.

"Поразяване на тъканта на мозъка може да се получи и в резултат на това, че клетките на имунната система на заразения започват активно да отделят цитокини", счита биологът от Тюменския университет Николай Карпов. Той също предупреди, че вирусът прониква непосредствено в мозъчната тъкан.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1749 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Tito

2020.04.09 | 16:06

2
stanaxte sme6ni ve4e. Aide sprete se....to vzeme i da se zabremeniava ot tozi virus.
vat

2020.04.09 | 16:01

1
Ееее о.акахте се вече!Какво го направихте този грип,за всички болести е виновен!Ми то явно излиза че не е грип,а нещо друго.И също имам съмнение че рака,инсулта и диабета са заразни,ама никой не ви го казва да няма паника и хората си мрат спокойни.За всички болести е виновна чревната флора на човек и лошите бактерии в червата!Пийте пробиотици и хапчета против паразити и глисти и няма проблем.Малко алкохол за вътрешна дезинфекция и секс за подсилване на имунната система и по-малко нерви.И ето току стигнете без да се усетите 100-120 години.Наслука и късмет!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини