Мобилно приложение ще помага на държава и щаб в борбата с COVID-19, ген. Мутафчийски отново обясни за тестовете и колко служители на МВР са заразени

  • 04 април 2020 11:01

  • 9366
  • 41
© Булфото (архив)

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ дават брифинг в Министерски съвет.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

На него те ще представят национална информационна система за борба с COVID-19. "Компанията ни реализира мобилна апликация, която е насочена проактивно гражданите да информират за своето здравно състояние. В рамките на 10 изградихме системата, която по автоматизиран път стига до органите на МВР и държавата. Системата е свързана с хората, които са под карантина. Информация въведена веднъж, може да се използва от всички държавни институции, лекари, доброволци и така няма да се гу би време. В Сингапур и Тайван използват същата апликация. Така гражданите всеки ден могат да виждат здравния си статус, а държавата също ще е запозната с реалната ситуация", разкри Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

Ето как коронавирусът ни разболява

"Мобилното приложение ще може да бъде свалено доброволно от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевременно със ситуацията. Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно. Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за симптомите - температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така щабът ще получва веднага реалната информация за симптомите. Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни", добави Пламен Цеков от фирмата, разработила приложението.

Чрез приложението ще може да бъде правено и локиране на данните, за да се гледат най-горещите точки на заболяването, да се правят всякакви анализи на ситуацията. Приложението е разработено основно за хората под карантина. Централният регистър на апликацията ще подава данни за всички институции, които са свързани с него, както и за граждани. Достъпът ще става с цифров сертификат, който е един от най-сигурните, и сигурността на гражданите ще е гарантирана. Най-вероятно приложението ще може да бъде сваляно в неделя късно вечерта или понеделник сутринта. Всичко ще бъде абсолютно безплатно. Ако се появи информация, че ви искат дори 1 лев за каквото и да е свързано с приложението, това ще фалшиво съобщение и не трябва да се подвеждате. Приложението ще може да се търси под името Virusafe, разкриха още разработчиците на системата.

"Най-голямата полза от това приложение е, че някой на границата си подаде данните след 14 дни той ще получи автоматично съобщение, че вече не под карантина. Това ще облекчи изключително много Гранична полиция и органите МВР. Няма да има толкова много бумащина и всеки на улицата ще може да доказва, че вече не е под карантина. Искам да благодаря на тези момчета, които абсолютно безкористно разработиха тази система. Затова ще призова всички - стойте си всички и си цъкайте приложението. Вчера СЗО категорично заяви, че разхлабването на мерките в момента не е добра идея и те трябва да продължат", заяви премиерът Бойко Борисов.

"За нас това приложение ще е изключително важно. То ще ни дава много информация и ще можем да правим необходимите анализи. В това приложение ще бъдат включени лекари, РЗИ-та, институции. Сигурен съм, че ще работим заедно, за да доразвием приложението", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Ген. Мутафчийски: Не е време за празници. Не възприемайте Цветница и Великден за празници

"Ползите са за абсолютно безспорни. На базата на тези софтуерни решения ще се получава необходимата информация. Ще имаме данни за новоизлекуваните, за евентуални нови случаи. Всеки пита кога ще разхлабим мерките. Ето това приложение ще спомогне за получаването на много повече информация. На тази база ние ще правим точните анализи и ще прецезираме мерките. Тази система е широко използвана от страни в Азия, които доказаха, че могат да се справят с подобни пандемии. В момента ние се нареждаме до тези страни. Ако проработи доброволната част на платформата, ще се сключат изключително добри неща. В останалата част на платформата ние ще регистрираме заразените, излекуваните и починалите. Така ще се получава информация, че примерно в Бургас има покачване на заразените и Министерството на здравеопазването ще може да вземе адекватни мерки", обяви ген. Венцислав Мутафчийски.

"Трима служители на МВР в София са с коронавирус. Това е информация, която винаги е предоставяна на брифингите. Няма как да говорим за по 8-9 служители в районните управления, които са заразени. Нямаме такива данни. Не можем да прикриваме данни за хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Това е застрашаване на националната сигурност и такива въпроси са некоректни. Винаги сме предоставяли реална и достоверна информация. Тестването става по определени правила от СЗО. Стремежът на органите на РЗИ е да обхваната всички възможни контактни лица, особено за лекарите, които са на първа линия в борбата. В момента тече тестване на 1000 лица, от които ще получим нужната информация за изграждането на имунитет", добави ген. Мутафчийски.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
9366 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар
СЪСЕДА РАДКУ СЪМ РАДЕВ РУМЕН

2020.04.04 | 11:55

9
РАДЕВ Е ОПАСЕН ЗА НАЦ . НИ СИГУРНОСТ И СКОРО ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАВЕН ПРЕД МЕЖДУНАРОДНИЯ ТРИБУНАЛ В ХАГА .СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ - АСОЦИАЦИЯ Е КАЗАЛА ,ЧЕ МЕРКИТЕ ТРЯБВА ДА СА ОЩЕ ПО СТРОГИ И СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ Е СПАСЕНИЕТО ЗА ОБЩЕСТВАТА . А РАДЕВ И БСП ИСКАТ ТОЧНО ОБРАТНОТО ...АРЕСТ ЗА ШАЙКАТА БСП И ЩАБА НА РАДЕВ !
Хей

2020.04.04 | 15:15

41
шушляк тролов
ИСТИНАТА

2020.04.04 | 14:57

39
Добре, но за да започнем на чисто, няма ли да съобщите колко са ТЕСТАВНИТЕ, ИЗСЛЕДВАНИТЕ за вируса българи до момента, КАК, КЪДЕ и с КАКВО е направено това "другарю-господин", "генерал", "доктор" Мутафчийски????

2020.04.04 | 15:14

40
Колко пъти трябва да го казват това бе идиот. Кой чул недочул се прави на всезнаещ и специалист.
Pino

2020.04.04 | 14:56

38
Мръсни предатели, да ви сменят целия парламент с депутати от я Германия я Швейцария я някаде другаде и да ви разследват всички за собствените изгоди които сте постигнали, само така ще се оправи България

2020.04.04 | 14:49

37
Я се шибсй с измисления си вирус бе , педал
bb da umresh

2020.04.04 | 14:44

36
Мобилно приложение с което да анализирате.... :Д Искате да си добавяте още числа с които да държите хората в страх и да краде, и да си правите каквото искате докато хората остават без работа и доход. Гадно долно лъжливо и крадливо племе сте вие!!! Да измрете всичките там!!! До кога ще я караме така? Докато не обявите всички граждани в България за болни от корона вирус?
Nerazbirashta

2020.04.04 | 13:54

35
Tova ne e samo pri Nas. Shte upotrebyabame mob prilozhenie, zashtoto ne mogat da ni slozhat cipove Kato na zhivotnite, taka shte ni sledyat I kontrolirat. Tozi virus ni vkara celiyat cvyat v kyupa.

2020.04.04 | 13:33

34
Ще го сваля това приложение ама знаеш ли кога? Когато си признаете за откраднатите милиарди.
ok

2020.04.04 | 13:06

33
Значи всек'ви хора, от кол и въже, ще имат достъп до лична информация, включително изключително чувствителна като здравен статус.... я пак! Вие системи като тези на НАП и на съда не може да защитите, а какво да очакваме от приложение, направено за десетина дни ... аре да си го наврете, където слънце не изгрява - ще го инсталирам на-найци. Без мен!
ВАРНА

2020.04.04 | 12:54

32
ГЛАСЯТ МУТАФЧИЙСКИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЗАТОВА ИЗЛИЗА ВСЕКИ ДЕН НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ ТРЯБВАТ НИ ДОСТОЙНИ ХОРА

2020.04.04 | 12:24

30
Герберастите фашисти видяха , че хората се усетиха , че целта им е да ги чипират и сега измислиха тая глупост , за да контролират и следят народа. Никой да не попълва нищо. Изкарах вируса без да търся лекари. Три седмици се помъчих , но се оправих.
В. Пут

2020.04.04 | 12:38

31
Ти се§ра в устата да се задавиш трол долен !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини