Как се изследват пробите за коронавирус?

  • 29 март 2020 19:13

  • 1960
  • 2
Как се изследват пробите за коронавирус?
© Getty Images/Guliver (архив)

Думата "бърз" изчерпва всичките предимства и цялата медицинска значимост на един такъв тест. Той не може да е бърз и да е точен, а когато става дума за нещо толкова сериозно, каквато е COVID- 19 епидемията, трябва да имаме преди всичко точни резултати. Това заяви пред "Неделята на Нова" д-р Благовеста Пенчева, директор на лаборатория.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Според експерти, бързите тестове са надежден метод, само ако са комбинирани с изследване чрез PCR –технология.

Щабът и Медицинският съвет се разбраха за бързите тестове

"Има публикации в чуждите списания, че някои от китайските тестове са с 30% чувствителност за антитела, вместо с 80%. Те са използвани предимно в Италия и Испания. Бързите тестове имат място като някакъв скрининг, но сериозното и истинско изследване е PCR", разясни още доц. д-р Росен Михайлов.

Преди да се обработи с PCR технологията обаче, пробата за коронавирус изминава дълъг път.

"В епруветка прибавяме нужния ни ензим – определено количество. Пробата - от нея вземаме пак определено количество и буфер. Така оставяме пробата да преседи 15 минути", обясняват от лабораторията. 

Следва повторно миксиране и поставяне в центрофуга. Когато лаборантите съберат готовото количество материал от 100 милилитра, започва същинското изследване.

"Ако пробата е позитивна, ние предаваме този резултат в системата на кризисния щаб. Ако има съмнения по отношение на това дали е категорично положителна, то тя се предава в Националната референтна лаборатория", каза още д-р Пенчева.

Още осем заразени с COVID-19 у нас, обмислят декларация за движение в града

"Всеки вирус може да мутира. Както е и с грипа - може да си сложите ваксина и пак да се разболеете. Няма имунитет, който да гарантира, че ако изкарате един път грипа, той не може да ви повтори", завърши доц. д-р Михайлов. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1960 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ИСТИНАТА

2020.03.29 | 21:37

1
Хайде сега кажете, колко такива ИЗСЛЕДВАНИЯ са направени на българи до момента?
Ха, ха, ха, ха

2020.03.29 | 22:32

2
Ти напипа същинския проблем у нас - тестовете у нас са прекалено малко и се пазят за избраните и техните братчеди. Ми те само депутатите колко са, ами от МС, а родите им........ и те тестовете свършиха. Затова констатират само тези, които вече са много болни. Превенция - йок!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини