Проф. Рачев разкри кой е природният убиец на коронавируса

Една от най-големите заблуди е, че топлото време убива коронавируса. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13659

Природата има няколко много сериозни антидота срещу тази особена форма на живот. Този вирус е особена форма на живот, защото с едното краче е в мъртвата природа, а с другото краче е в живата природа. Доколкото въобще вирусът има крачета – той почти нищо няма. Затова и за него се говори, че е специфична форма на живот, тъй като много трудно се размножава, и то по особен начин – единствено и само в клетката. Няма и обмяна на веществата. Този вирус е жив единствено, когато успее по някакъв начин да се внедри в клетката. По редица показатели на биологията това не е жив организъм. Въпреки всичко, той доста добре успява да вреди на гостоприемника, на организма, в който попадне, заяви проф. Рачев.

Затова трябва да се разгледа поведението му в живия организъм. В конкретния случай става дума за човека и когато е навън. Когато коронавирусът е навън, той много бързо умира и ако трябва да подредим природните дезинфектанти, на последно място е температурата на въздуха, защото в топло и влажно време, в естествена среда, а не в тялото, вирусът може да живее доста дълго време. На първо място го убива ултравиолетовата радиация на слънцето. Тя разрушава обвивката на вируса и той вече не е дееспособен. Второто нещо, което го убива, е сухотата. Така че съчетанието на слънчево и сухо време е природният антидот срещу коронавируса, подчерта климатологът.

СЗО с предизвикателство: Как се мият ръцете

Не може да не ни направи впечатление, че вирусът се развива доста добре от географска гледна точка в страни, където е топло, с температури между 0 и 15 градуса, и влажно. На топло, леко влажно и мрачно време, без слънчева радиация вирусът се чувства чудесно. Там, където е много слънчево, в съчетание със сухо време, той много бързо умира. На каквато и да е повърхност, на слънце и при сухо време неговият живот е буквално минути, посочи проф. Рачев.

Затова в Югоизточна Африка, Южен Китай, Тайланд, Индонезия, Виетнам, Мианмар, Индия броят заразени е по-малък в сравнение с останалите държави – по простата причина, че там действа природният антидот слънце в съчетание със сухо време. Ако трябва да подредим природните дезинфектанти, това са слънчевата радиация, сухото време и най-накрая е топлината, каза още проф. Георги Рачев.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13659

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.26 | 14:49
  Флорида какъв климат има ? че там доста бързо плъзна..
 2. 2020.03.26 | 13:32
  Климата в Виетнам , Мианмар , Индия и т.н воабще не е сух, а влажен и горещ . Професоре вземи една диплома и по география .
  1. 2020.03.26 | 14:38
   ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ВЪПРОСНИЯ ПРОФЕСОР Е ОТ ФАКУЛТЕТА ПО ГЕОГРАФИЯ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, УЧИЛ Е ТАМ ГЕОГРАФИЯ И ТАМ ПРЕПОДАВА. ТОВА Е НИВОТО ИМ.
 3. 2020.03.26 | 14:37
  ТОЧНО ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ СЪЩИЯ ОБЯСНЯВАШЕ КАК ТОПЛОТО ВРЕМЕ УБИВА ВИРУСА.
 4. 2020.03.26 | 13:35
  Професоре хвърлете си дипломата!!! В Китай Тайланд и т.н няма морета и влажност ли ? Я стига скрий се !!!
 5. 2020.03.26 | 12:53
  Професоре ,защо не отидеш да се разходиш в иран или турция ,там е доста слънчево и сухо особенно в иран . Някой хора е по добре да си мълчат и да не се излагат !
 6. 2020.03.26 | 12:41
  Аман от псевдоексперти. Близкият Изток пламти в епидемията. Защо бе, проф. Рачев: нали и ултравиолетът, и много сухият въздух в пустините били смъртоносни за всякакви вируси? може, ама при този се вижда, че нещо не е така.
 7. 2020.03.26 | 12:31
  Що се прави на оригинален тоя? Това и кучетата на село го знаят... А без слънце, няма и топлина... Разбира се, че лятото лекува...
 8. 2020.03.26 | 11:58
  Излиза че този бацил е нещо като СДС-Чумата - налази и добре виря само в бедна България, но не и в останалите бивши соцстрани.
 9. 2020.03.26 | 11:42
  Не каза нищо за каменярката.
 10. 2020.03.26 | 11:13
  и да си прав /дано/, но доколкото виждам си професор климатолог, не вирусолог! Но мога и да добавя- повишеното количество витамин Д, който се набавя от слънцето повишава имунните защитни сили... така че да идва жегата!
  1. 2020.03.26 | 11:33
   Ти не можа ли да схванеш, че професора говори единствено за влиянието на климата върху вируса. Никъде не споменава медицина.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет