С ново лекарство спасяват най-тежките случаи на COVID-19 у нас

  • 23 март 2020 18:40

  • 15810
  • 2
С ново лекарство спасяват най-тежките случаи на COVID-19  у нас
© Кадър: БНТ

Темпът на заразяване у нас следва всички известни норми, познати досега. Надяваме се, че той ще е по-бавен у нас, за да можем да се подготвим. Това заяви началникът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

„Националният оперативен щаб направи нещо изключително. Той предприе много спешни и навременни мерки. Благодарение на тях пикът на болестта се забавя. Идеята бе да успеем да поемем всички болни и да направим най-доброто за тях. Това коментира изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.

Заразените с COVID-19 у нас вече са над 200

„Това, което е казано от президента не е толкова точно. Свидетели сме, че по-развити държави с по-добро здравеопазване, също не успяха да спрат болестта. Мерките, които се взимат трябва да са адекватни и навременни. Няма време за такова говорене, защото битката не се води за клиенти, реклама или избиратели, а за човешки живот“, коментира Ангелов.

„Дефицитите в лечебните заведения не бяха за персонал, а за предпазни средства. Ние направихме всичко възможно, за да поемем тежките случаи. В момента 10 души се лекуват от коронавирус в болница „Пирогов“. Трима от тях са в тежко състояние, прилага им се ново лекарство. Положителното е, че тези пациенти не се влошават, което да налага поставянето им на апаратна вентилация“, разкри проф. Балтов.

„Подготовката в Александровска болница започна доста отдавна. Разполагаме с готови 15 реанимационни легла. От днес сме готови да посрещаме тежкоболни пациенти. Разполагаме с новия медикамент, прилаган за лечение на COVID-19. Имаме двама пациенти с положителни проби на COVID-19. Те са настанени в Клиниката по кожни болести“, стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов.

Медиците припомниха, че в болница постъпват пациенти с тежко и среднотежко състояние и доказано наличие на коронавирус. Ако не сте от тази група, стойте си вкъщи, обаждайте се на личния си лекар при нужда и не се поддавайте на паника. Не всеки пациент, който има температура и болки в гърлото трябва да бъде приет в болница. Излекуваните имат изграден имунитет, . Те трябва да останат под домашна карантина от 12 до 18 дни.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
15810 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.03.23 | 21:06

1
Колкото и да се забави пика , нищо не можете да поемете , стига празни тиквени приказки !

2020.03.26 | 17:30

2
ZAVARCHEN IDIOT

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини