СЗО: Молим ви, не хабете напразно защитните маски!

  • 21 март 2020 14:00

  • 18796
  • 5
СЗО: Молим ви, не хабете напразно защитните маски!
© Gettyimages (архив)

Необходимо е да се приоритизира използването на защитни маски, за да има достатъчно бройки най-вече за медицинските работници. Моля ви, не използвайте маска, ако нямате нужда от нея или ако маските са в ограничени количества. Това призова техническия директор на една от здравните програми по спешност към СЗО Мария ван Керкхове по време на пресконференция за разпространението и мерките срещу коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Световната здравна организация препоръчва защитните маски да се използват от инфектирани хора, тъй като по този начин ще намалят значително риска от заразяване спрямо другите. Носенето на маски се препоръчва и за хора, които полагат грижи за пациенти с вече установена респираторна зараза. В тази връзка от Здравната организация припомниха още да избягваме ''да разнасяме'' маските по улиците и пазарите, а вместо това да ги пестим колкото е възможно повече и за наистина наложителни ситуации.

Гл. комисар Николай Николов: България ще стане крупен износител на маски

Според експертите от СЗО носенето на защитна маска от здрав човек на улицата не представлява абсолютна гаранция от защита от COVID-19.

По предварителни данни на Здравната организация бройката на медицинските работници, за които ще са необходими предпазни костюми, е възможно да достигне 26 милиона в световен мащаб, информира ''La Vanguardia''.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
18796 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Нора

2020.03.24 | 12:50

5
Нали и а инкубационен период и може да не знаеш,че си заразен и да разпространяваш?Разбира се,че е нужна маска!В Китай всички са с маски!А и само това ни трябва-да се заразим от обикновен грип,да ни отслабне имунната система и тогава да чакаме да оцелеем,ако се разболеем и от корона вирус!И да тръгне и обикновена грипна епидемия и да ви изхабим корона тестовете за нищо!
Mitko

2020.03.24 | 08:52

4
Епидемията у нас е едва в началото и все още не могат да се направят изводи. Евала за усилията на правителството, оперативния щаб и най вече на лекарите и медицинските сестри, особено педиатрите и инфекционистите. Върнаха се близа 300 000 българи от чужбина част от тях са заразени , дай Боже да ни се размине, дано и късмета да е на нашата страна.
Любомир Витанов

2020.03.21 | 15:01

1
Тези хора от СЗО не знаят ли ,че маските ,които хората използват ама въобще не стават за медицинския персонал.На тях са им необходими специални маски.
toi

2020.03.21 | 16:39

3
Теоретично си прав, но на практика точно такива маски ползват, защото само с такива разполагат(ако изобщо имат).
ccc

2020.03.21 | 15:59

2
Лекарите дали имат такива маски като на дупетатите в парламента? И за какво са им на народните депутати? Малко ли ги слушахме 3 години?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини