COVID-19 застрашава лечението на хора с редки болести

  • 20 март 2020 15:15

  • 4256
  • 0
COVID-19 застрашава лечението на хора с редки болести
© Pixabay

Пациенти с ревматологични заболявания са застрашени да останат без лечение заради коронавируса. Причината – у нас от над година липсва лекарство за поддържане на терапията за хора, болни от лупус и ревматоиден артрит.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Хората са се снабдявали с него от чужбина, главно от Гърция и Турция. В създалата се ситуация обаче ходенето до тези две държави е невъзможно.

Същото лекарство или неговата активната съставка се прилага в лечението на малария. Още преди коронавирусът да дойде и в България, се заговори, че медикаментът се прилага за лечение на болни от COVID-19. Така именно се стига и до момент на презапасяне от страна на пациентите с ревматологично заболяване, но и от такива, които решават да го купят превантивно срещу заразата.

Лечението срещу малария е ефикасно и срещу новия коронавирус

„Досега хората се снабдяваха от Гърция и Турция

А сега и там го няма поради презапасяването. Та...хората остават без лечение буквално“, коментира за Novini.bg Боряна Ботева, председател на Организацията на пациенти с ревматологични заболявания.

„Безхаберието на институциите остави хората без лечение“, каза тя.

А пациентите у нас, на които това лекарство им е необходимо, са хиляди. Това са автоимунни заболявания, за които постоянната терапия е шанс за пълноценен живот.

Проверка на Novini.bg потвърди, че лекарството вече липсва от аптеките в гръцкия град Комотини, откъдето някои нашенци са си го купували доскоро. Пациенти пишат във фейсбук, че в Турция медикаментът вече се взима само с рецепта и при съответната диагноза, за което той се прилага.

Вече има изпратено писмо до премиера министъра на здравеопазването с призив да се предприемат действия към снабдяването с лекарството на българския пазар. Междувременно Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обсъди с членове на правителството и Националния оперативен щаб за борба с коранавируса възможността за производството на „Хлороквин“, което се прилага за болни от COVID-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
4256 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини