Ето какви мерки са предприели в различни страни по света срещу COVID-19

  • 13 март 2020 09:42

  • 1598
  • 0
Ето какви мерки са предприели в различни страни по света срещу COVID-19
© Gettyimages (архив)

Според последни данни 134 530 души са заразени в света с новия коронавирус, а 4970 са починали, предаде Ройтерс, като се позовава на свое преброяване, базиращо се на данни, разпространени от националните правителства. Случаи на зараза има в 125 страни, като Тринидад и Тобаго и Гана съобщиха за първи случаи на тяхната територия, а Алжир, Азербайджан, Гърция, Индия, Норвегия и Полша за първи смъртни случаи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Страните по света продължават да взимат мерки срещу разпространението на заразата.

Католическите храмове в Рим ще са затворени за богомолци до 3 април, съобщиха църковните власти в италианската столица. Досега само литургиите бяха забранени, но черквите в Рим оставаха отворени за поклонници.

Училищата в Естония прекратяват работа от 16 март за две седмици, предаде ТАСС. Детските градини остават отворени, но на родителите се препоръчва да държат децата си у дома. В страната има 27 случая на зараза.

Първият случай на коронавирус датира още от 17 ноември?

Властите на Португалия наредиха прекратяване на работата на всички училища. На круизни кораби няма да се позволява да свалят пътници на португалска територия, с изключение на португалски граждани. Нощните клубове ще бъдат затворени, а търговските центрове и ресторантите ще въведат ограничения при пропуска на клиенти, предаде Ройтерс. В страната има 78 случая на зараза.

В Словакия заразените от 10 се увеличиха до 21 души, а в Чехия има 116 заразени, като половината от тях са в Прага, предаде ТАСС. В Чехия бяха затворени временно детските градини и училищата.

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса

Отвъд Атлантическия океан, в САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха за 1254 случая на зараза, което е с 277 повече от предишните оповестени от Центровете данни. Случаи има в 42 американски щата и във федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон, предаде Ройтерс. Според данни на Ройтерс на базата на сведения от различни щати обаче броят на заразените в САЩ възлиза на 1715, а починалите са 41.

Властите на Австралия приканиха гражданите да преразгледат плановете си за пътуване зад граница заради пандемията, предаде Франс прес. Не се препоръчват и "неналожителните събирания на повече от 500 души", информира БТА.

Испания изолира четири града заради коронавируса, политици и министри са с положителни проби

В Близкия изток Бахрейн обвини Иран в биологическа агресия заради прикриванетна данните за разпространението на вируса в страната, предаде Ройтерс. В Иран високопоставеният съветник на аятолах Али Хаменей - Али Акбар Велаяти, също се оказа заразен и беше поставен под карантина. При него се наблюдавали леки симптоми на заболяването, причинено от новия коронавирус, предаде Франс прес.

В Иран според официални данни заразените са над 10 000, а починалите са 429. Сред заразените има депутати, правителствени представители и бивши чиновници.

Третият по големина град в страната Исфахан затвори метрото, за да спре разпространението на вируса. Метрото на града обслужва 2 милиона души, предаде ДПА. В Исфахан заразените са близо 800.

Саудитска Арабия преустанови социалните събития в хотели и в ритуални зали като превантивна мярка, предаде Ройтерс.

Саудитските власти, както и властите на Оман наложиха и ограничения за пътуване в опит да спрат разпространението на заразата.

Рияд въвежда забрана за пътуване до всички страни от ЕС, както и до Швейцария и до 11 страни в Азия и Африка, предаде ДПА. Сред новите страни от Азия и Африка, попадащи под удара на ограниченията, са Судан, Южен Судан, Сомалия, Филипини, Пакистан и и Индия. Затворени са граничните пунктове с Йордания за физически лица. Разрешава се само транспортиране на стоки. В Саудитска Арабия има вече 45 случая на зараза.

Лекар: Извънредното положение е правилно, българинът не е от най-дисциплинираните

Оман няма да издава никакви туристически визи от неделя и няма да позволява на круизни кораби да акостират в местни пристанища, предаде ДПА. В страната има 19 случая на зараза.

Ливан регистрира трети случай на смърт от новия коронавирус. Става дума за онкоболен пациент. Потвърдените случаи на зараза са 61.
Катар обяви, че затваря кина, театри, спортни зали и музеи до второ нареждане, предаде Ройтерс. В страната има 262 случая на зараза.
В Израел Бенямин Нетаняху призова за сформиране на извънредно правителство на националното единство, за да може страната да се справи с епидемията от коронавируса, предаде Франс прес. В Израел има 109 нови случая на зараза, а над 32 000 души са под карантина. Училищата са затворени като предпазна мярка, допълва Ройтерс.

Индонезия забрани износа на маски, за да гарантира, че местното население ще има достатъчно, предаде Ройтерс. В страната има 34 случая на зараза и един починал в резултат на усложненията от заразата.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини