Електронните цигари увеличават риска от инфекции в устата

  • 02 март 2020 14:30

  • 375
  • 0
Електронните цигари увеличават риска от инфекции в устата
© Pixabay

Пушенето на електронни цигари нарушава баланса на микробиома в устата, като ни прави по-уязвими към инфекции и възпаления, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Авторите му увериха, че за пръв път се установява, че вейпингът може да повлияе върху микробиома в устата. "Клетките, които са изложени на ефекта от вейпинга, са по-уязвими към инфекции", заяви ръководителят на екипа, експертът по черепно-лицева биология Дийпак Саксена от Нюйоркския университет.

Той допълни, че употребата на електронни цигари води също до увеличаване на възпаленията. Ако има възпаления, е възможно в устата да се появят бели петна, известни като левкоплакия, които в някои случаи водят до развитие на рак. "В рамките на изследването не бяха открити достатъчно доказателства, че тези промени водят до рак в устата - поясни Саксена. - То е само един елемент от огромния пъзел, свързан с електронните цигари. Препоръчвам на хората да не прибягват до употребата им."

Електронните цигари могат да увредят кръвоносните съдове дори когато не съдържат никотин

Известно е, че пушачите са с увеличен риск от заболявания на венците и инфекции в устата. Електронните цигари са смятани за по-малко вредни, но досега не са били обект на продължителни изследвания.

Новото изследване обхванало 119 участници, разделени на три групи. Едната група включвала хора, които не пушели нито традиционни, нито електронни цигари, другата - хора, които пушели традиционни цигари, а третата - участници, които пушели единствено електронни цигари. Били взети слюнчени проби от участниците, за да се тестват бактериите в устите им. Оказало се, че почти три четвърти от пушещите традиционни цигари са с признаци на заболявания на венците или инфекции в устата. Същите признаци имали 43 процента от прибягващите до вейпинг и едва 28 процента от непушачите. Освен това преобладаващите видове бактерии били различни у участниците в трите групи.

"Констатирахме, че е налице промяна в микробиома у употребяващите електронни цигари, която ги доближава до пушачите на традиционни цигари", отбеляза Саксена.

"Наблюдавахме същата тенденция към възпаления и периодонтит, но не смятам, че можем да направим каквито и да било заключения дали употребата на електронни цигари е по-вредна или не", каза съавторката на изследването Син Ли.

"Изследването показва, че вейпингът увеличава количеството бактерии в устата и улеснява възпалението на венците", уточни експертът по дентална медицина Роналд Буракоф от Еврейския медицински център в Лонг Айлънд и университетската болница Норт Шор в Ню Йорк, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини