Лекари: Обществото трябва да е зряло, по-важно е инфекцията да не се разпространява

  • 28 февруари 2020 08:49

  • 902
  • 0
Лекари: Обществото трябва да е зряло, по-важно е инфекцията да не се разпространява
© Кадър: БТВ

Доброволна карантина няма. Трябва като общество да разберем, че не можем да живеем в състояние преди евентуална епидемия и по време на самата епидемия. Всеки отделен гражданин трябва да постъпи отговорно. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов във връзка с новия коронавирус и неговото разпространение.

По думите му, ако пациент се завърне от рискова дестинация, заявява на какъв адрес ще стои на даден адрес за 14 дни, а данните ще се предоставят и на личния му лекар. Всеки един гражданин трябва да постъпи отговорно. Контрол ще има, но най-вече той трябва да идва от нас самите, уточни той.

Той беше категоричен, че не става въпрос за особено опасна инфекция, а за вирусна инфекция, за която се знае много и се работи, за да се направи активно противодействие.

Шефът на кризисния щаб обяви има ли положителна проба за коронавирус

По думите му фактът, че в България все още няма установен случай на COVID-19 означава, че граничните власти работят добре.

Според него дали пациент ще получи болничен лист или не е толкова важно. Много по-важно е инфекцията да не се разпространява. Обществото трябва да е зряло, допълни лекарят.

„Подхранва се една паника в целия свят. Става дума за грип. Може би това е социален експеримент или тренировка за критични ситуации“, коментира бившият директор на болница „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

„Става въпрос за различна форма на грип. Може би се провежда социален експеримент и може би ако го разгледаме като една тренировка за подобни ситуации – това е много добре“, обясни той.

Експертът смята, че здравната система е готова за действие, тъй като многократно е посрещала случаи с грипни епидемии. По думите му няма опасност за населението що се отнася до коронавируса.

Според Спасков 14-дневното изолиране е пресилено действие.

„Реално погледнато всеки, който е имал контакт със заразените, също трябва да получи 14-дни. Практически това е неизпълнимо. Реалната дисциплина не очаквам да се спазва от хората“, коментира бившият директор на "Пирогов".

По-малко нови случаи на коронавирус в Китай, първи заразени в Нидерландия и Литва

Междувременно пристигащите у нас попълват анкети, които след това се разпространяват до съответните Регионални здравни инспекции. Те от своя страна ще информират личните лекари за състоянието на гражданите.

Дава се и информационен бюлетин, в който се казва какви мерки да вземат хората, които пътуват извън България.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
902 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини