Д-р Чобанов за коронавируса: Има от какво да се тревожим

  • 26 февруари 2020 08:11

  • 6224
  • 0
Д-р Чобанов за коронавируса: Има от какво да се тревожим
© getty images

Теоретично има от какво да се тревожим. Аз смятам, че няма да избегнем случай на коронавирус в България, въпрос на време е, при тези интензивни обмени на хора в Европа. Това заяви в ефира на БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доцент доктор Андрей Чобанов.

Според него хубаво е обаче да се види статистически какви хора боледуват - главно доста възрастни хора с изключително много хронични заболявания, почти няма деца и млади хора сред боледуващите.

"За момента няма терапия за коронавируса, просто имунната система успява да се справи с вируса. За да има терапия, трябва да се направи ефективна ваксина, която коства време. Световната общественост в лицето на световната администрация според мен не реагира адекватно по отношение на превенцията, защото най-добрият начин за справяне с този тип заболяване е превенцията", каза още той.

Ясни са резултатите на учениците от Свищов, изследвани за коронавирус

Доцентът беше категоричен, че няма как да се затворят границите, тъй като това го правят държави, които нямат ефективни връзки с други страни в Европа. Според него единствената възможност е да се наложат крути мерки, да се обяви извънредно положение, но това е изключително крайна мярка.

Доцент Андрей Чобанов коментира, че процентът хора, които ще починат от коронавирус в Европа, ще бъде драстично по-малък от броя хора, починали от грип през същия този период. Според него хората трябва да постъпят отговорно към личната си хигиена, освен това да се ограничава събирането с много хора.

Той обясни, че в нашия организъм разполагаме с качества и възможности да разпознаваме всичко, което съществува в природата. "Имаме способност да разпознаем всички вируси, всички бактерии и това да бъде началото на една силна защитна система. Друг е въпросът, че инфекцията изпреварва по време и по скорост справянето с това заболяване. Смисълът на ваксинацията е ние да подготвим имунната система и именно тези качества, които тя има заложени, да бъдат използвани така, че да създадем протективан защита", допълни доцентът.

"Оказа се, че светът не е подготвен срещу новопоявяващи се инфекции, които са в дивата природа, не е подготвен за бърза реакция. Много фирми и организации обещаха да направят бързо терапия в рамките на 2-3 седмици, това е абсурдно. Реалният срок е година, година и половина-две. По последни данни се твърди че коронавирусът мутира много малко. Ако това е вярно, това ще го направи удобен и лесен за правене на ваксина срещу него", допълни още той.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Novini.bg
6224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини