Зам.-външният министър и главният здравен инспектор с важни съвети за коронавируса

  • 25 февруари 2020 16:42

  • 6136
  • 6
Зам.-външният министър и главният здравен инспектор с важни съвети за коронавируса
© Булфото (архив)

Не е вярно, че няма мерки за сигурност по летищата. Благодарение на нашите колеги, и от Китай, имаме навременна информация за заразата. Това заяви в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия заместник-външният министър на България Георг Георгиев по темата за мерките срещу новия китайски коронавирус. 

"За съжаление коронавирусът в Северна Италия ни доближава до заразата. Към момента, на всеки вход за България, има разположени екипи със специализирано оборудване. Всичко, което може да бъде взето като мерки в случай на риск, е направено. По всички летища има термокамери – дори и да не се виждат. Камерите са там. До броени дни и на всички ГКПП ще има термокамери", разкри още той.

"В Италия има около 15 000 българи, няма данни някой от тях да е засегнат. Поддържаме връзка с всички консули в страната", каза заместник-външният министър. 

(Георг Георгиев - кадър: Нова телевизия)

"Никой не може да бъде спрян да се прибере в родината си, но нека всеки, който идва от страна със зараза, сам да се постави под 14-дневна карантина. Болестта е заразна, болестта е опасна – нека и сами предприемем мерки", допълни Георгиев. 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев се включи по телефона в разговора:

"Важните неща за ограничението на заразата се правят. Граничният контрол е добър – опитваме да сведем до минимум възможността за зараза. Мерките за граничен контрол обаче рядко са ефективни. По-важното е здравната система да работи добре. Няма страна, която да е напълно готова за такова събитие. Запасени сме с дезинфектанти и антибиотици", каза още той по темата за коронавируса.

Студентка, завърнала се от Милано, е със съмнения за коронавирус

"Маските не са ключови за предпазване на населението. За носенето на маски от здрави лица ефектът е минимален", разкри Кунчев. 

"Има въпроси от граждани - защо не виждаме никой при пристигане на летищата в България. Отговорът е, че термокамерите ви засичат още при проверката на паспорти. В момента има 3000 теста за коронавируса - но те не трябва да се ползват с превантивни цели. Ако човек няма признаци, няма смисъл да се прави тест", заяви главният държавен здравен инспектор. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
6136 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.02.25 | 19:43

5

Цялата ви пропаганда е лъжа! Закъсняхте с мерките! Трябваше да затворите границите!

2020.02.25 | 20:03

6

Какво друго си очаквал от онова шашавото с една книга умствен багаж ?

Киро

2020.02.25 | 18:52

4

Защо криете истината.

НЕТО

2020.02.25 | 18:30

3

СТИГА СТЕ ПРЕПОРЪЧВАЛИ. ВЪВЕДЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАРАНТИНА ЗА ПРИСТИГАЩИ ОТ ИТАЛИЯ И КИТАЙ.

2020.02.25 | 18:02

1

Изтървахте положението, герберасти.

До тъпанара

2020.02.25 | 18:09

2

Истървал те е баща ти, а майка ти те е събрала, с лъжичка по чаршафа !

Добави коментар

Водещи новини