Последни данни за епидемията от коронавирус в Китай

  • 24 февруари 2020 15:20

  • 2981
  • 0
Последни данни за епидемията от коронавирус в Китай
© Pixabay

Китайската национална здравна комисия (NHC) и Световната здравна организация (СЗО) представиха последни констатации относно епидемията от коронавирус в Китай.

Според съвместен екип от 25 експерти новият коронавирус не е мутирал значително, като вече са проучени негови 104 щама от различни места и 99,9% от тях са сходни по произход. През последните дни екипът на СЗО инспектира различни части на Китай, включително епицентъра на вирусното огнище - град Ухан, столицата на провинция Хубей.

 

Китай отлага годишната сесия на парламента си заради коронавируса

 

Съветникът на СЗО д-р Сун Лян заяви в понеделник, че средната възраст на хората, потвърдени като заразени с коронавирус, е 51 години, като 80% от инфектираните с Covid-19 са на възраст от 30 до 65 години.

Той добави, че процесът на възстановяване от болестта продължава две седмици при леките случаи и от три до шест седмици при тежките случаи.

Д-р Сун Лян също така посочи, че докладваният спад с 80% на новозаразените в Китай е "реален", като добави, че това се подкрепя от редица "убедителни полеви данни".

По-рано в понеделник NHC съобщи за 409 нови случая на коронавирус в страната, което е по-малко от 648 случая ден по-рано, като Китай започна да разхлабва транспортните и забраните за пътувания, наложени през януари, за да не се разпространи вируса. Повече от 20 китайски провинции, включително Пекин и Шанхай, отчетоха през последните 24 часа нулев брой нови инфекции, като това са най-добрите данни от началото на вирусната епидемия, информира БНР.

Повече от 3000 медицински служители в Китай са заразени от новия коронавирус, съобщи пък Лиан Ваннян от Китайската национална здравна комисия на съвместен брифинг за пресата с ръководителят на делегацията на СЗО в Китай Брус Ейлуърд. Заразените здравни служители са най-вече в град Ухан на провинция Хубей, епицентъра на вирусната епидемия, като инфекциите вероятно се дължат на липсата на защитна екипировка и на умора, допълни той.

Според тежестта на клиничните случаи, регистрирани в Китай, по леките случаи на заразени с Covid-19 са около 80% от всички, по-тежките са 13,8% и критичните са 6,1%.

Смъртността в национален мащаб в Китай е между 3% и 4%, но извън Ухан тя е едва около 0,7% от броя на заразените с коронавирус.

Брус Ейлуърд от СЗО също подчерта, че докладваният спад с 80% на новозаразените в Китай е "реален" и че има убедителни полеви данни за това. Според него предприетите от Китай "невероятно тежки мерки" за справяне с коронавируса вероятно са предотвратили стотици хиляди нови случаи на заразени в страната.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини