Ананиев потвърди: украинецът от Стара Загора няма коронавирус

  • 19 февруари 2020 09:47

  • 288
  • 0
© Кадър: Канал3

Украинецът, завърнал се в Стара Загора от Китай, не болен от коронавирус. Това потвърди днес в парламента здравният министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през. Още вчера от Министерството на здравеопазването обявиха, че пробата на украинецът е била отрицателна. И вътрешният министър Младен Маринов каза, че украинецът не представлява заплаха за околните, затова и той е освободен от лечебното заведение.

Ананиев и Маринов бяха изслушани в Народното събрание във връзка с мерките срещу коронавируса. Здравният министър подробно докладва действията, които институциите са предприели след бума на заболелите в Ухан.

България спазва всички изисквания на Световната здравна организация (СЗО). Има 14-дневен карантинен период при симптоми, близки до тези на коронавируса. Освен хората, пристигащи на летищата, се следят и тези, които акостират с кораби на наша територия. Ананиев отново каза, че има термокамери по терминалите. МЗ поддържа и тясна връзка с Еврокомисията.

Стана ясно дали украинецът, настанен в старозагорската болница, е с коронавирус

"Към 18 февруари в Европа има 47 случая на коронавирус", обяви Ананиев.

Сред тях са Германия - 16 души, Великобритания - 3, Русия - 2, Белгия - 1 и др.

"От 11 февруари МЗ отвори информационна телефонна линия, на която гражданите могат да задават свои въпроси. Всеки може да получи информация относно симптомите, мерките за превенция, както и за пътуване", каза още Ананиев.

От своя страна Младен Маринов каза, че структурите на МВР постоянно се информират за развоя на заболяваемостта. Осигурени са 6200 маски и ръкавици за ГД "Гранична полиция" и Отдел "Миграция".

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини