Министър Ананиев разкри какви мерки е предприела България срещу новия коронавирус

  • 13 февруари 2020 16:04

  • 587
  • 0
Министър Ананиев разкри какви мерки е предприела България срещу новия коронавирус
© Министерство на здравеопазването

Днес, 13 февруари, министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. На заседанието в Брюксел, Белгия, взеха участие всички държави-членки, двайсет от които бяха представени на ниво министър.

В рамките на първата сесия министрите проведоха дискусия въз основа на предварително подготвени от Хърватското председателство въпроси за новия коронавирус. Повечето делегации отбелязаха високото ниво на координация в рамките на Европейския съюз, като дадоха положителни оценки за работата на Комитета за здравна сигурност и на  Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦКЗП).

Всеки пътник с температура ще бъде задържан на летища София, Варна и Бургас

Изразено беше и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. Подчертани бяха и ползите от сътрудничество на европейско и международно ниво, при съобразяване с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

„Избухването на епидемията от новия коронавирус е предизвикателство за здравните системи в световен мащаб. Подобни събития неизбежно провокират тревога. Същевременно те са демонстрация за ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в Европейския съюз“, подчерта здравният министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през в изказването си по време на Съвета.

Той посочи още: „Мерките, предприети на национално ниво, са част от ефективна система, осигуряваща прозрачност, информираност и мобилизация. Тази система допринася за овладяване на ситуацията в рамките на целия ЕС. Убедени сме, че една от целите на днешния Съвет на здравните министри следва да бъде именно внасянето на успокоение сред гражданите на Европейския съюз. Коректната, отговорна и точна комуникация към гражданите на държавите-членки е изключително важна в подобни моменти.“

В изказването си Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, посочи, че на национално ниво България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на СЗО и ЕЦПКЗ.

„Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог“, изтъкна още българският здравен министър.

Представените от министър Ананиев мерки бяха високо оценени от колегите му от другите държави-членки в рамките на проведените след форума кратки двустранни срещи.

По време на заседанието делегациите отбелязаха, че потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. Отделни държави изразиха надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг. Беше отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. Откроена беше и необходимостта от задълбочен анализ на зависимостта на ЕС от трети страни по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

Общо беше мнението, че бъдещата координация на здравните изискванията към контролно-пропускателните пунктове е много важна. Ключова роля за намирането на устойчиви решения на евентуални бъдещи проблеми имат обменът на информация между ДЧ по отношение на предприетите мерки и добрите практики.

Редица държави-членки отбелязаха, че е необходимо Китай и трети страни с уязвими здравни системи да бъдат подпомогнати.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини