Пет дни е средният инкубационен период на коронавируса от Китай

  • 30 януари 2020 12:24

  • 1673
  • 0
Пет дни е средният инкубационен период на коронавируса от Китай
© gettyimages

Инкубационният период на новия коронавирус, възникнал в Ухан, Китай, е средно 5,2 дни, но варира доста при различните пациенти, съобщава БТА.

Оценките са предварителни и "неточни", с големи разлики и затова се препоръчва "период на наблюдение и на карантина от 14 дни за хората, изложени на вируса", написаха китайски учени от здравни държавни ведомства в публикация в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Грипът и коронавирусът с еднакви симптоми

Китайските учени са изследвали първите 425 пациенти, заразени с новия коронавирус, а оценката за инкубационния период на вируса 2019-CoV се основава на данни от първите 10 болни.

Световната здравна организация в понеделник съобщи в бюлетина си за период от 2 до 10 дни за проява на симптомите (треска, кашлица, затруднено дишане).

Броят на починалите в Китай от новия коронавирус достигна 170 души, а над 1700 нови случая на заразени бяха установени в страната, съобщи китайското правителство. От новите смъртни случаи 37 са в провинция Хубей и един е в провинция Съчуан. Общият брой на заразените е около 7700, което надвишава броя на хората, които бяха заразени от тежкия остър респираторен синдром. Този коронавирус отне през 2002 и 2003 г. живота на 774 души, от които 349 в Китай.

Учени откриха антитяло, способно да неутрализира новия коронавирус

Вчера стана ясно, че китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус 2019-nCoV. Той предизвика сегашните огнища на пневмония в Китай и редица други страни.

Това откритие, според учени от Института по вирусология в град Ухан и от университета Фудан в Шанхай, дава основателни надежди. Веществото CR3022 в комбинация с други антитела, способни да се съединяват с новия коронавирус, ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за лечението на тази форма на пневмония и за потушаването на епидемията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини