В Добрич, Балчик и Генерал Тошево обявяват грипна епидемия

  • 27 януари 2020 18:08

  • 1448
  • 0
В Добрич, Балчик и Генерал Тошево обявяват грипна епидемия
© Pixabay

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ обяви грипна епидемия в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево, съобщават от ведомството. Регионалното управление на образованието трябва да преустанови учебните занятия в училищата в трите общини от 28 януари до 4 февруари включително.

През последните два дни има рязко повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания с достигане на епидемични нива. Увеличават се и пациентите, които търсят медицинска помощ при общопрактикуващите лекари. Боледуват хора от всички възрасти като усложненията нарастват, посочват от РЗИ.

Грипна ваканция обявяват в Смолян и Перник

С обявяването на грипна епидемия се въвеждат ограничителни мерки в лечебните заведения. Спират се детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, плановата оперативна дейност и свижданията в болниците, допълват от инспекцията.

В детските заведения работата не се преустановява, а медицинските специалисти с помощта на учителите трябва да провеждат ежедневен филтър. Откритите болни деца ще се връщат по домовете им, а заболелите сред персонала няма да се допускат на работа, посочват от РЗИ.

От днес, 27.01 в грипна ваканция са учениците в областите София-град, Бургас и Хасково. Грипна ваканция е обявена и в общините Асеновград, Луковит, Павликени и Сухиндол, както и в част от училищата в Пловдив, Кюстендил, Враца, Габрово и Силистра.

Регионална здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Белица и Якоруда от утре, 28 януари.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини