От МЗ обясниха дали България е застрашена от коронавируса

  • 27 януари 2020 14:38

  • 5914
  • 1
© Gettyimages

От Министерството на здравеопазването дадоха пресконференция, в която засегнаха темата за коронавируса и доколко той би могъл да застраши нашата страна, предаде репортер на Novini.bg

,,По темата с коронавируса не ми харесва това, че някак си започнахме да броим починалите, което обаче не ни дава кой знае каква информация. Всеки говори, че загиналите са над 80 души, но никой не споменава, че има и 50 напълно излекувани и изписани, така че смъртността от този вирус към момента е около 10 процента'', заяви пред журналистите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

,,Много е вероятно вирусът сам да се самоизолира, но няма гаранция за това. За момента се знае, че се предава от човек на човек, но не е ясно по какъв начин става самото предаване. На първо място е много важно да се спазват хигиенните мерки в лечебните заведения'', допълни той.

Коронавирусът вече се предава по-лесно от човек на човек

По отношение на мерките, които са предприети, доц. Ангел Кунчев посочи, че вече е създадена оперативна работна група, която ще се занимава по всички въпроси, касаещи коронавируса.

,,Трябва да се има предвид, че износът на вируса е силно намален заради предприетите мерки от китайските власти. Не само Ухан, но и няколко други града са блокирани, т.е. около 46 млн. души са блокирани. Положителното е, че това е третият коронавирус, тъй като коронавирусите идват на всеки десет години. Те тръгват от Азия, защото условията там са идеални - има огромна  концентрация на хора, животни, пазари, високи температури... идеална възможност за създаване на нови щамове'', коментира още Кунчев и добави, че заплахата за коронавирус на територията на Европа е на средно ниво.

Правителството на Китай отпуска 43,5 млн. долара за борба с коронавируса

,,Едва ли трябва да стигаме дотам, че да говорим за биологична война. Много са неизвестните, но на този етап заплахата за Европа е на средно ниво и необходимите мерки са предприети. Скринингът с измерването на температурата е такава възможно осъществима мярка, която няма да спре вируса, но ще намали риска и ние ще го направим, особено на Летище София. Ако бъде засечено заразено лице, то ще бъде отведено в медицинския пункт, където ще му бъдат направени изследвания'', каза той.

,,За сегашния коронавирус още нямаме изработени проби, но това ще стане до 3-4 седмици'', увери доц. Кунчев.

,,Поръчани са активите, които могат да определят заболяването при заразен човек. Очакваме ги да пристигнат до три месеца. Искам дебело да подчертая, че доказването на вируса може да стане единствено при тежко болен човек, а материалът от такъв човек ще бъде изпратен до Центъра само от лекуващите лекари'', коментира по темата и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

80 станаха жертвите на коронавируса в Китай 

,,Казвам това, защото няколко десетки хора, които, разхождайки се по улиците на София, се сетиха, че могат да се изследват за новия коронавирус. Пак повтарям - за него може да се изследва само материал, който е транспортиран с подпис на лекаря. Заболяването е такова, че не може да се види без епидемилогично изясняване. Изследва се само болен човек и материал от болен човек'', отбеляза проф. Кантарджиев и уточни, че мерките за предпазване от коронавируса са същите като при обикновения грип.

Има ли риск коронавирусът да покоси България

,,Благодарение на програмата за Интелектуален растеж сме снабдени със същите апаратури от най-ново поколение, с които колегите от Китай откриха и доказаха този вирус и в рамките на месеци ще сме в състояние да правим същите изследвания'', обясни още Кантарджиев.

,,Коронавирусите са най-честите вируси през зимата - не е грипът, не са други вируси. Затова има висока смъртност, защото коронавирусите са адаптирани към организма на животното и тяхната цел е да оцелеят максимално дълго. На този етап разпространението не е високо'', завърши директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Последвайте канала на

Novini.bg
5914 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ивайло

2020.01.28 | 13:01

1

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Добави коментар

Водещи новини