Проф. Нели Корсун: Има опасност от пандемия от новия коронавирус

Световната здравна организация се събира днес на спешно заседание, за да се реши дали да бъде обявена извънредна ситуация в международен мащаб заради разпространението на новия коронавирус, който първо беше регистриран в Китай. В страната вече са потвърдени 440 случая на заразени хора, като потвърдените смъртни случай са 9. Снощи бе съобщено за първите заразени в САЩ и Тайван.

Вече се работи по създаването на ваксина срещу новия вирус, съобщи пред БНР проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ към Националния център по заразни и паразитни болести.

Първи случай на новия коронавирус в Хонконг

Тя посочи, че има опасност от възникването на пандемия подобна на тази от 2002 г. „Това е причинителят на ТОРС (SARS) или на тежък остър респираторен синдром, който се появи в края на 2002 година и причини пандемия до средата на 2003 г. Предизвика много сериозни заболявания, включително 774 смъртни случая в целият свят. Засегнати бяха 26 страни по света. Започна от Китай пандемията и обхвана редица континенти. Въпреки, че са големи и опасността от поява на подобна пандемия е голяма“, каза проф. Нели Корсун.

Коментари

  1. 2020.01.24 | 13:10

    Това трябва да стане с учените, създали създали корона вируса и държавата, от чиито лаборатории е пуснат. Спин, ебола, свински и пилешки и т.н. грип! Колко смърт иска? За да разруши икономиката на новопроспериращата държава на Изток!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет