В парламента: Ваксините срещу рака на маточната шийка са от полза

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана в Народното събрание. Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, се провежда за 13-и път и има за цел да информира за методите за превенция на единственото предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Събитието показва на българската жена, че най-важното нещо е превенцията, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя подчерта ангажираната държавна политика за предотвратяване на това заболяване. Цвета Караянчева допълни, че ракът на маточната шийка е лечим, както и че има национално финансиране и осигурени ваксини. Председателят на парламента изрази увереността си, че подобно заболяване може да се предотврати с информираност и съпричастност на институциите.

СН. Парламент

Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова определи инвестициите в профилактика като дългосрочен позитив. По думите й така се гарантира, че следващите поколения български жени ще бъдат по-здрави. Обществото трябва да знае, че това тежко заболяване може да бъде овладяно и ваксините могат да бъдат само от полза, посочи д-р Даниела Дариткова. Тя добави, че България е една от 98-те страни в света, които имат национална програма за първична профилактика и всички момичета трябва да се възползват от нея.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта активната позиция на държавата по темата, но и необходимостта повече общопрактикуващи лекари и гинеколози да се включат в тази програма.

На представянето на инициативата присъстваха още народни представители, представители на Националната здравноосигурителна каса, водещи медицински специалисти и експерти от съсловни и пациентски организации. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет