Проф. Кантарджиев със съвети как да се пазим от грип и хепатит А

За хепатит А българите трябва да знаят няколко неща - при бебета хепатит А не се проявява. Първият контакт на децата с хепатит А е в училищата, а преди това  се случваше в родилното. Той не е опасен. Не е някаква изненада и не е нещо много страшно, също така не е свързан с водата или с въздуха. Трябва да се мият ръцете, да се ползват влажните кърпички. Симптомите му са загуба на сили, на апетит и урината става тъмна. След това заболелите пожълтяват. След като се изкара заболяването - да няма големи физически натоварвания и една година да се избягват мазните храни. Това заяви в предаването "Плюс/Минус" в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев Тодор Кантарджиев Проф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

"Варицелата е типична детска шарка и има 2000 заболели от началото на годината. Няма някакво голямо увеличение. Има интерес около варицелата и това се дължи на включването на ваксината срещу нея в имунизационния календар. В някой държави на 1,6 години децата се ваксинират масово с четирикомпонентна ваксина. Най-добре би било да има национална програма и да се плаща от МЗ", каза още лекарят.  По думите му, ако един човек след 20-годишна възраст се разболее от варицела  - я кара доста по-трудно, отколкото едно бебе. "След 20 дни всички ще могат да си купят ваксината от аптеката", уточни още той.

Кога идва пикът на грипа?

Що се отнася до свинския грип Кантарджиев заяви, че всяка година от грип умират няколко хиляди души и то не от самия грип, а от неговите усложнения. "Днес бе доказан 100 грипен вирус.  Няма нищо драстично, а едно нормално развитие на грипна епидемия", допълни проф. Кантарджиев.

Обявяват грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет