Всеки 5-и с пневмония от грип

  • 17 януари 2020 07:16

  • 4766
  • 0
Всеки 5-и с пневмония от грип
© Булфото (архив)

20% от инфектираните с грип развиват пневмония и тежки усложнения всяка година. Това означава, че засегнат е всеки пети болен, съобщи за „Монитор” националният консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ, когато усетят първите симптоми – втрисане, висока температура, болки в мускулите и бърза отпадналост, посъветва той.

Двете детски отделения в МБАЛ - Пазарджик са пълни с малки пациенти, съобщиха от болничното заведение. 21 деца до 2-годишна възраст са настанени в Първо детско отделение. 80% от тях са с пневмонии, уточни началникът на отделението д-р Елена Василева.

Расте броят на заболелите от грип

Най-малките болни деца, които се лекуват, са 40-дневни близнаци. В отделението са настанени и няколко деца с ларингити и бронхиолити. Изцяло запълнено е и Второ детско отделение. В момента там се лекуват 28 деца на възраст от 1 до 18 г. Повечето от тях са с бронхопневмонии, обясни началникът на отделението д-р Валентин Данчев. Педиатрите са категорични, че се касае за усложнения от вирусни инфекции. Дали е грип или заболяванията са причинени от други вируси, не може със сигурност да се твърди, тъй като до момента грипен вирус не е изолиран.

Много е важно още при първите симптоми на вирусна инфекция да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца, не предприемайте и самолечение, предупреждават медиците. По думите на проф. Кантарджиев при 10 и повече случая на пневмонии в една болница следва да се направи анализ от специалисти на какво се дължи тя. Към момента не са подавани данни от Пазарджик, за да направим съответния анализ, каза националният консултант.

Кога идва пикът на грипа?

По прогноза на Европейския център за грип и остри вирусни инфекции пикът на грипа на Балканите, включително и в България, се очаква в началото на февруари. Наблюденията на специалистите показват, че заболяването вече разширява както географията, така и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от тип А, и от тип Б. В болниците има настанени пациенти, които вече са с усложнения. Върлуват щамове с екзотичните имена като „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцефалит. Лекарите съветват да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, често да се мият ръцете и да се проветряват стаите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини