Когнитивно-поведенческата терапия е особено важна при паническо разстройство

  • 15 януари 2020 09:00

  • 702
  • 0
Когнитивно-поведенческата терапия е особено важна при паническо разстройство
© pixabay

Трябва да погледнем към себе си, да бъдем благодарни към този човек, когото виждаме отстрани, за това, което той оставя след себе си. Да погледнем този човек като ценност и личност отвъд човека, който изпълнява ежедневните си задачи, да обичаме себе си. Това бе един от съветите, които клиничният психолог Тодор Шопов даде в „Часът на здравето“ пред БНР.

Той коментира проблемите на самотните (около празниците и не само).

"Хора, които нямат семейства и роднини, са по-уязвими от самотата и последствията. Като цяло дългите празници повлияват негативно на равновесието в човека поради факта, че дневните рутинни дейности спират и е необходимо човек да има самодисциплина и способност да организира деня си по друг начин. Пациентите идват при мен с различни оплаквания, спектърът е пъстър, най-вече с тревожни състояния, породени от динамичните времена, в които живеем. Страховете им са свързани с преодоляването на различни проблеми" споделя Тодор Шопов.

Осем загинаха при паническо бягство от нощен клуб в Бразилия

Паническото разстройство е състояние на тревожност, което е постоянно във времето и в интензитета на преживяванията. Обхваща както психични, така и физиологични усещания. Симптоматичната картина е в зависимост от човека: треперене, изпотяване, замаяност, чувство на деперсонализация и дереализация (все едно, че човек наблюдава себе си от страни като зрител в собствения си живот), виене на свят, прилошаване, стегнатост в гърдите, трудно и учестено дишане, хипервентилация, чувство, че губиш контрол или почва под краката си. Често оплакване е притеснението, че получаваш инфаркт. Причините за паническото разстройство са изследвани от различни сфери. Счита се, че една такава причина е нарушението в обмяната на хормоните, най-вече адреналин, (епинефринът, който се отделя от надбъбречната жлеза).

Реденето на опашка е вредно

Смята се, че паническото разстройство е свързано и с травми от детството, със злоупотреба с кофеин, алкохол, никотин, загуба на значим човек, значителна житейска промяна, смяна на работа или загуба на собственост. Причините не винаги могат да бъдат ясни. Диагнозата се поставя, когато имаме състояние с множество паник атаки, което продължава поне месец, като трябва да се изключат други медицински състояния. Трябва да присъстват поне четири симптома от 13-те, които са описани в МКБ, с които работи Европа. Прави се клинично интервю с оглед на всички оплаквания, които трябва да имат продължителност във времето.

Агорафобията тясно върви с паническото разстройство. Това може да бъде едно голямо инвалидизиращо положение на човека, той постоянно седи в къщи, има нарушения в социалните контакти, страхува се дори да отиде до магазина и да изхвърли боклука, страх го е, че нещо ще му се случи. Получава се затворен кръг – страхът от самия страх, продължава специалистът.

Д-р Елена Георгиева: Ние медиците не сме всесилни

Съвременните методи и изследвания твърдят, че най-добрият начин за лечение на паническото разстройство, е комплекс от психотерапия и медикаменти. Най-подходящи са бензодиазепини и антидепресанти. По-важно е обаче провеждането на когнитивно-поведенческа терапия. Трябва да се разбере какво усеща човек на телесно ниво и как да го тълкува, за да може да си даде едно по-реално обяснение. При жените паническото разстройство се наблюдава около два пъти по-често, отколкото при мъжете.

Заболяването е включено в МКБ през 1980 година. Много автори са се занимавали с него, сред които и психоаналитикът Зигмунд Фройд. Той го включва към групата на страховите неврози. Голям дял за изследването му има и бащата на съвременната психиатрия Емил Крапелин, който наблюдава различни форми на страхови преживявания и най-вече свързани с тях състояния след войните. Думата „паника“ идва от бог Пан от гръцката митология, бог на дивото и ловците, който е предизвиквал страхови преживявания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини