Вейпингът крие по-висок риск от инсулт от цигарите

  • 09 януари 2020 15:46

  • 1177
  • 0
Вейпингът крие по-висок риск от инсулт от цигарите
© pixabay

Употребата на електронни цигари не е по-безвредна алтернатива на пушенето на традиционни цигари, тъй като е свързана с риск от инсулт, показват резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Младите хора, които прибягват до вейпинг и употреба на тютюневи изделия, са с почти 2 пъти по-голям риск от инсулт в сравнение с онези, които пушат традиционни цигари, и с близо 3 пъти по-голям риск от непушачите. "Макар да знаем, че употребата на традиционни цигари е сред най-значимите рискови фактори за инсулт, комбинирането ѝ с вейпинг може да има допълнителен ефект, който да доведе до инсулт в млада възраст - заяви ръководителят на изследването Таранг Парех от университета "Джордж Мейсън" във Вирджиния.

Ароматите за електронни цигари крият рискове за сърцето

"Що се отнася до здравословните алтернативи, ако пушачите заменят традиционните цигари с електронни, рискът от инсулт няма да се промени. Става въпрос за едно от първите изследвания за свързания с употреба на електронни цигари потенциален риск от инсулт", отбелязва експертът по неврология Лари Голдстийн от университета на Кентъки в Лексингтън.

"Тревожно е, че почти 70 на сто от прибягващите само до вейпинг участници са на възраст между 18 и 24 години. Обезпокоителен е също увеличеният риск за участниците, които прибягват едновременно до вейпинг и пушене на традиционни цигари, както и за пушачите, заменили традиционните цигари с електронни", отбелязва неврологът .

Учените анализирали данни за около 162 000 души на възраст между 18 и 44 години, участвали в изследване през 2016 г. и 2017 г. Били взети под внимание някои фактори, като например колко често участниците прибягват до вейпинг и употреба на традиционни цигари, дали имат високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и дали са диабетици, както и данни за телесното им тегло, физическата им активност и консумацията им на алкохол. Било констатирано, че хората, които употребяват електронни цигари, пушат традиционни цигари или комбинират едното с другото, е по-вероятно да не са завършили колеж, да са самотни, затлъстели и големи консуматори на алкохол.

Пълна забрана за ароматизираните електронни цигари в САЩ

"Повечето хора не заменят традиционните цигари с вейпинг", пояснява Стантън Гланц от Калифорнийския университет в Сан Франциско. "Те комбинират едното с другото, а това увеличава риска от инсулт и инфаркт", допълва той.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

Последвайте канала на

Novini.bg
1177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини