Кои са най-честите травми през зимата?

Травмите през зимата са най-чести при възрастни и спортисти, докато при децата са сравнително по-рядко, което се обяснява с факта, че центърът на тежестта е по-ниско.

Типичните травми са няколко. Най-често срещаната травма е фрактура на китката.

1400 души са били приети в "Пирогов" заради поледиците

Причината е, че когато човек се подхлъзне, първият естествен рефлекс е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получават фрактури на гривнената става.

СНИМКА: Булфото (архив)

Другата по-честа фрактура е на шийката на тазобедрената става. Тя е характерна за по-възрастните, при хората с остеопороза или при по - лошо падане при млади хора.

Третата фрактура е на глезена.

Има, разбира се, травми, които са свързани със зимните спортове.

СНИМКА: PIXABAY

Какво трябва да направи обаче всеки, който се нарани заради снега, леда или карането на ски пред NOVINI.BG обясни доц. д.м.н. Владимир Русинов, специалист по ортопедия и травматология, спортна медицина и артроскопия, началник клиника по Артроскопска Травматология на ВМА.

Травмите много често се дължат на това, че хората не са спортували активно през останалите сезони и се качват на ски зимата. Винаги, обясни доц. д.м.н. Владимир Русинов, една травма на коляното се усеща в края на деня или в края на сезона.

СНИМКА: PIXABAY

Затова преди карането на ски трябва да се разгрява, а в края на деня трябва мускулатурата да релаксира, за да се възстанови кръвоснабдяването.

Едни от най – честите травми са счупванията. Те могат да бъдат разпознати по силната болка в мястото на удара, подуване в засегнатото място, с посиняване на участъка. Рентгеновата снимка е обективен метод за потвърждаване или съответно отхвърляне на диагнозата.

СНИМКА: Булфото (архив)

Доц. Русинов посъветва винаги всеки да търси първо помощ от медицинско лице. В много от зимните курорти има лекари, които веднага могат да помогнат.

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Повече може да видите ТУК  интервюто на доц. д.м.н. Владимир Русинов пред NOVINI.BG.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет