Проф. Кантарджиев за салмонелата: Сурово месо в България не се яде

2
© Кадър - Нова телевизия

100 тона полско пилешко със салмонела е стигнало до българския пазар

"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не допускаме до храната на българина такива неща", каза Кантарджиев.

"Сурово месо в България не се яде", категоричен бе той.

Проблемът със салмонелата се появява, когато храната се съхранява на висока температура, такава е ѝ стайната температура. Трябва да се изпече или да свари, термичната обработка унищожава бактерията. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, по повод стигналите до българския пазар 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша.

Все пак той обясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка.

Кантарджиев бе категоричен, че тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма рязко завишаване. "Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени", предупреди той.

По думите му, ако сте пипнали с ръка заразено месо и после пипнете друго месо - то ще го заразите. "Салмонелата предизвиква възпаление на тънките черва", каза още той.

Според него консервантите, които се слагат в колбасите рязко са намалили появата на салмонела.

Той обясни, че пилешкото дори и да има малко количество, ако е добре сготвено, няма опасност за консумиращия.

Последвайте канала на

Novini.bg
2

Водещи новини