Как да се предпазим от фините прахови частици?

По данни на Световната здравна организация 91% от жителите на планетата дишат мръсен въздух, което отнема живота на над 7 млн. души годишно. Що се касае за България – страната ни е на трето място в ЕС по мръсен въздух.

Случаите на 18-20 годишни пациенти с рак на белия дроб, които никога не са били пушачи, вече не е екзотика. А всяко четвърто дете страда от дихателни проблеми… „Много голям брой проучвания доказват директната корелация между замърсяването на въздуха, концентрацията на фини прахови частици и сърдечно-съдовите заболявания, мозъчните заболявания, инфаркта, инсулта, белодробния карцином. Все повече информация излиза относно друг проблем – че мръсният въздух повлиява и върху растежа и развитието на децата. Категорично е известно, че има връзка между степента на замърсяването на въздуха и загубата на белодробната функция като обем и капацитет. А това, което натрупаме като белодробна функция и капацитет в периода на израстването ни, това ни остава за цял живот. Доказано е влиянието на мръсния въздух и върху плода в майката, като се свързва и с преждевременни раждания, раждания с поднормено тегло…“. Стряскащите данни представя в студиото на „Код здраве“ пулмологът от Аджибадем сити клиник болница Токуда д-р Диана Лекова.

Сега, в зимните месеци, проблемът с мръсния въздух става толкова осезаем, че не само го надушваме, но често го и виждаме. Какво да правят тези от нас, които не могат да избягат да живеят на село или в планината? Предпазват ли ни ефективно маските за лице? Да проветряваме ли вкъщи или по-добре да стоим на затворено? Кой е начинът, с помощта на когото можем да собственото и здравето на любимите ни хора?

Отговорите на всички тези и още важни въпроси ще получите този петък в здравното предаване на woman.bg "Код здраве" с водещ Радина Василева.

(платено съобщение)

Коментари

  1. 2019.12.12 | 16:00

    Кой е начинът, с помощта на КОЙТО а не (когото) можем да собственото и здравето на любимите ни хора?
    1. 2020.01.09 | 21:02

      Начинът е да евакуирате Вас и Вашето семейство за постоянно извън гетото, в което сте (било то София, Пловдив, Варна и т.н.). Аз вече го направих!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет