Ученици от Варна призовават свои връстници да се изследват за ХИВ и хепатит С

25 ноември 2019 14:40

Ученици от Варна призовават свои връстници да се изследват за ХИВ и хепатит С
© gettyimages
271 0

Ученици от десет варненски гимназии ще популяризират сред връстниците си възможността да изследват своя статус за ХИВ и хепатит С. Дейностите са част от деветдневна кампания, посветена на Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември, съобщават организаторите от ОД „Превенции“.

Кампанията, в която се включва и онсултативният съвет за превенция на ХИВ/СПИН, ще започне официално утре, 26-ти ноември, и ще продължи до 4-ти декември. Целта е да се предостави информация на младите хора чрез техни връстници.

Безплатни изследвания за ХИВ и хепатит в Разград

Акцията ще започне с двудневен тренинг за ученици – доброволци, който ще се проведе в хотел „Черно море“. По-късно в 10 варненски гимназии ще се проведат обучения, съобщава Фокус.

От 2-ри до 4-ти декември в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, в Икономическия и Технически университети, ще се проведат информационни кампании с предоставяне на възможност за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и хепатит С в мобилен медицински кабинет.

На 1-ви декември, от 13.00 до 14.00 часа и от 15.00 до 16.30 часа в пред един от големите търговски центрове в града, ще се проведе кампания, която предвижда предоставяне на информационни материали от доброволци, безплатни и анонимни изследвания за ХИВ от специалисти на РЗИ-Варна в мобилен медицински кабинет.

Мая Йорданова
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини