Над 4 хиляди годишно са случаите на рак на бял дроб в България

Всяка година в страната ни се диагностицират 4250 нови случая на рак на белия дроб, като 3260 са сред мъже. Това каза пред журналисти проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество.

По думите му тази локализация е водеща причина за смърт от онкологично заболяване в България. Причини за повишаване на случаите на рак на белия дроб са тютюнопушене, излагане на азбест, пасивно пушене, генетична предиспозиция и др.

Повечето случаи на болестта се диагностицират късно - в трети или четвърти стадий, което възпрепятства възможностите за лечение. Късната диагноза е причината за високата смъртност, като 80 на сто от пациентите загиват в рамките на 1 година след диагностицирането.

Целите, които биха могли да ускорят диагностиката и лечението, са повишаване на информираността на населението, намаляване на времето между консултациите и началото на лечението, както и усъвършенстване на програмите за скрининг сред рисковите групи.

Коментари

  1. 2019.11.07 | 14:10

    Нека да ги лепи здраво рака, налапали са цигарите и смучат ли смучат майка им шейба наркоманска тютюнозависима.

    1. 2019.11.08 | 08:37

      Имам 2-ма познати, които починаха от рак на белия дроб - и двамата не пушеха и в дома им не се пушеше. Баща ми имаше един братовчед, който не вадеше Ардата без филтър от устата си, докато я продаваха, човекът почина на осемдесет и няколко години и не от рак на белия дроб. Според мен стресът е много по-голям фактор от всичко останало. И как няма да се диагностицират късно - отиваш на лекар, а те ти викат, то от възрастта, какво да се прави... после - що не си дошъл по-рано?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет