Доц. Ангел Кунчев: От четири седмици не е имало нови случаи на морбили в София

"Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани". Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по повод случая в Сливен, при който баща осъди Комисията за защита от дискриминация заради това, че детето му не може да посещава детска градина, защото родителите са решили да не му поставят ваксина срещу морбили.

"За тези деца единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях", допълни здравният инспектор.

Още по-малък процент от децата не отговарят на антигенното дразнене. Това означава, че въпреки, че са имунизирани не магат да изработят пълноценен имунитет.

Той обясни, че е повече от ясно, че имаме неимунизирани, а внос на болестта непреъснато има от съседни на нас държави.

"От четири седмици не е имало нови случаи на морбили в София и областта. Има отделни случаи в Монтана и Пазарджик. Това са двата региона, които в момента наблюдаваме много внимателно, и където направихме извънредна имунизация за да осигурим пълно покритие, и да не дадем никъде терен на вируса да продължи да се разпространява". 

Доц. Ангел Кунчев се съгласи, че при приемането на всяко лекарство се наблюдават малко или много странични ефекти, но тези реакции са най-малко при ваксините.

"Всеки човек е особена Вселена, всеки човек реагира по раличен начин. Може да се случи някъде да има такава странична реакция, но изключително рядко е тя да е тежка и животозаплашваща".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет