Съд реши, че на градина трябва да ходят и деца без ваксини

Въпреки че по закон у нас обществени ясли и детски градини могат да се посещават само от деца, които имат задължителните за страната ваксини, противниците на имунизациите са на път да постигнат пробив. Решението на Регионалната здравна инспекция в Сливен да спре от детска градина едно от децата на известния отец Евгений Янакиев от града е пряка дискриминация, реши местният административен съд. Ако решението се потвърди и от горната инстанция - Върховния административен съд, детето ще може да ходи на градина въпреки липсата на имунизации.

През 2018 година РЗИ Сливен отказва достъп до градина на едно от общо деветте деца на отеца, тъй като родителите му отказват да го ваксинират. Не получават и детски помощи за момчето и за една от сестрите му, която също не е имунизирана. Бащата и майката се жалват в Комисията за защита от дискриминация за това, че детето няма достъп до социален контакт с връстниците си и до професионални педагози. Те считат за "неправилен, немотивиран и повърхностен извода на РЗИ - Сливен, че „неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет“. Според тях опасни са само тези, които са болни в момента, а не ако евентуално се разболеят в бъдеще. Освен това задължителни ваксини има само за записване в градини и ясли, но не и в училище, тъй като по конституция началното образование е задължително, пише "Сега".

Комисията обаче решава, че дискриминация няма. Не се ограничава правото на детето на образование, защото посещаването на градина не е задължително, "нормативно установеното задължение определени лица да подлежат на задължителна имунизация е в съответствие и с други основни човешки права - на живот, на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи", т.е. че така се предвижда превантивна защита на децата от заразни болести, смята КЗД. Затова и има ограничения при прилагането на законодателството за защита на правата на човека - когато става дума за защита на здравето или правата и свободите на другите, мотивират от комисията решението си, че дискриминация няма.

В края на миналия месец обаче Административен съд-Сливен отменя решението на КЗД. Основният мотив е, че законодателството дава възможност на градина и ясла да ходят и деца, които не са ваксинирани по медицински причини и имат трайни противопоказания. "Следователно законодателят допуска достъп до предучилищно посещение в държавно детско заведение и на деца, които не са имунизирани. Обстоятелството, че се допуска такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, налага извода, че и тяхното присъствие в заведението при едно евентуално заболяване би могло да постави в риск ваксинираните деца. Следователно, ако съображенията на законодателя са за спиране и предотвратяване разпространението на епидемии, то би следвало забраната за достъп до градина на неимунизирани деца да е еднозначна и категорична досежно всички деца без поставени задължителни ваксини. В случая обаче не е така", мотивира се съдия Иглика Жекова, и затова смята, че детето на отеца е поставено в неблагоприятно положение.

Освен това съдът се съмнява и в довода на РЗИ, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно да се създаде имунитет, поради което и не следва да съществува риск от заразяване при ваксинираните деца, смята съдът.

Съдия Жекова смята още, че "изложените в подкрепа на задължителната имунизация като условие за достъп до детска градина доводи за предпазване от заразни болести и епидемии не следва да се приоритизират пред целта на държавата да създава подходящи условия за отглеждане и изграждане на психологически адаптирани, комуникативни и интелектуално и нравствено пълноценни индивиди. Целта на създаването на детски градини е не само подпомагане на работещите родители в грижите за децата, но и осигуряване на условия за социализиране на последните, създаване на полезни навици, в т.ч. и подготовка за предстоящото училищно обучение". Затова и лишаването на детето на отеца от градина може да се приеме като по-неблагоприятно третиране.

„Решението е прецедент и досега в България няма друго такова. То е пробив в битката ни с ваксините. За съжаление, Николай продължава да не e допуснат да ходи на градина, въпреки че е в предучилищна възраст, а в България това е задължително“ – коментира за „Сливен прес“ отец Евгений. Той и съпругата му Венелина имат общо 9 деца, а протосингелът на митрополията и предстоятел на храма „Свети Димитър“ е открит противник на задължителните имунизации. Той е на тези позиции открито, след като седмото му дете е получило пристъп на паника при поставянето на ваксина срещу морбили и има проблеми с говора.

Коментари

 1. 2019.11.11 | 08:52

  Дълбок поклон пред съдиите на Административния съд - Сливен! И още по-дълбок поклон пред отеца - баща, създател на 9 деца!!!

  ПОМНИТЕ Ли ЛИЛИЯ - 14-гoдишнaтa Лили Хриcтoвa oт вeликoтърнoвcкoтo ceлo Caмoвoдeнe, кoятo рaзви aвтoимуннo зaбoлявaнe cлeд вaкcинaция cрeщу чoвeшки пaпилoмa вируc, пoчинa в aдcки мъки и aгoния в клиникa във Вaтикaнa, cъoбщихa oт TV7. В пocлeднитe чeтири дни oт живoтa cи тя e билa в рeaнимaция c изключитeлнo ниcки жизнeни пoкaзaтeли, нa кoмaнднo дишaнe и упoeнa c мoрфин, зaщoтo e крeщялa oт нeчoвeшки бoлки.

  Вcички кaзвaт, чe причинaтa нe e във вaкcинaтa cрeщу рaк нa мaтoчнaтa шийкa, пocтaвeнa прeди двe гoдини. Имeннo cлeд нeя oбaчe живoтът нa Лили рязкo тръгвa нaдoлу и oт крacивa млaдa дaмa тя ce прeвръщa в aгoнизирaщo дeтe нa инвaлидeн cтoл.

  Oт кoмпaниятa прoизвoдитeл oтгoвoр вce oщe нямa, нo мaйкaтa e рeшeнa дa търcи прaвaтa cи в cъдa. Тя иcкa дa бъдe нaпрaвeнa aутoпcия oт нeзaвиcими eкcпeрти, кoитo дa уcтaнoвят тoчнaтa причинa зa рaзбoлявaнeтo нa мoмичeтo.

 2. 2019.11.06 | 09:28

  Бавно но сигурно истината за геноцида с ваксините над българските деца си пробива път,става обществено достояние и вече и в съда отчитат реалностите....

 3. 2019.11.06 | 09:19

  доказателство че в България "грижата за детето" още от комунистически времена е само параван на големи икономически интереси,да не говорим за "здравеопазването".....Съвсем наскоро СЗО излезе със становище че към ваксинирането на всяко едно дете трябва да се подхожда след щателно изследване здравето и генетичните обременености на родителите,и ако детето е с висока вероятност за наследствени заболявания всяка ваксина която е противопоказна за тях да не се прилага.....Знаете ли че и в момента в закона за здравеопазването ни съществува такъв текст???....Никой се съобразява с него...На още непоелите първа глътка въздух деца фармацевтичния октопод им пуска жилото с ТБЦ... На този човек с жена му трябва да им дадат медали за гражданска доблест. Замислете се кой от политиците и милионерите ни има 9 деца?-проглушиха ни ушите за демографска катастрофа а на практика ето какво правят.....

  1. 2019.11.06 | 09:24

   В ония времена на мой колега заразиха детето с туберколоза при реваксиниране,вече голямо здраво дете.....Неговите внуци са живи и здрави без нито една ваксина....

 4. 2019.11.06 | 07:53

  Паниката ще да е от обремененост с психични болести на отчето или жена му.

  1. 2019.11.06 | 08:36

   Психично заболели сте тия които си ги ваксинирвате,вярвайки,че това ги предпозва от съответните заболявания,а после оревавате света ако в групата има неваксинирано дете,че можело да се разболее и да застраши вашите! Ми че нали вашите са ваксинирани,нали уж действат тея ваксини...Тогава какъв ви е проблема,вашите няма как да се разболеят,нали така,или самите вие изобщо не вярвате на нещо на което в същото време страшно много държите?!? Попитайте някой психиатър дали това не е признак на психично заболяване!!!

 5. 2019.11.06 | 08:28

  Ей ти,тъпако Фройд,иди се лекувай!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет