Пушенето състарява кожата и образува бръчки по лицето

Лицето на закоравелия пушач може преждевременно да се състари. До този извод достигнаха специалисти, цитирани от вестник "Мирър".

Изследването на учени от университета в Бристол обхванало 182 961 участници, които никога не са пушили, и други 150 831, които пушат или са отказали цигарите. Били ползвани данни на "Байобанк Великобритания". Специалистите взели предвид 18 000 характерни особености, въз основа на които направили сравнения в дветe групи участници.

Резултатите показали, че хората, които пушат или са бивши пушачи, са с увеличен риск от по-бързо състаряване на лицата им, от влошаване на белодробните им функции и от рак на кожата.

"Изследвахме хиляди характерни особености, за да идентифицираме онези, които вероятно оказват влияние колко закоравял е даден пушач - заяви ръководителката на екипа Луиз Милард. - Констатирахме, че пушенето има вреден ефект не само върху здравето на белите дробове, но и върху стареенето на лицето. Пушенето намалява количеството кислород, които достига до кожата ви. Това означава, че ако пушите, кожата ви старее по-бързо.

Пушенето преждевременно състарява кожата ви с между 10 и 20 години и увеличава 3 пъти вероятността да имате бръчки по лицето, особено около очите и устата.

Добрата новина е, че когато откажете цигарите, ще предотвратите бъдещо увреждане на кожата си, предизвикано от пушенето."

Коментари

  1. 2019.11.05 | 11:41

    Браво на учените в Бристол,откриха топлата вода.Че и нашите тъпани от БТА веднага да направят статия,голямо откритие голямо чудо, оуу

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет