Свръхдозите са съкратили продължителността на живота на американците с 4 месеца

  • 31 октомври 2019 14:35

  • 286
  • 0
Свръхдозите са съкратили продължителността на живота на американците с 4 месеца
© Pixabay

Свръхдозите са причина за първото голямо съкращаване на средната продължителност на живота на американците след епидемията от СПИН в началото на 90-те години на миналия век, съобщава Франс прес.

Средностатистическият жител на САЩ е изгубил 4 месеца от живота си заради злоупотреба с наркотици от 2014 година насам. Агенцията цитира доклад на Националния здравен статистически център на САЩ.

Американец, роден през 2017 годна можеше да има средна продължителност на живот от 78,6 години, срещу 78,9 за родения през 2014, констатира проучването.

Публикуваните данни бият тревога за опасността, която представляват за общественото здраве наркотиците и опиоидите и най-вече на синтетичните опиоди. Подобен препарат е фентанилът, от който само няколко милиграма, наръсени върху таблетки, имитиращи лекарства, могат да убиват. Миналата година от него са починали 32 хиляди души.

САЩ са класирани на 28 място по средна продължителност на живота сред държавите от Организация за икономическо развитие и сътрудничество. Разликата с Франция е от 4 години /82,6 години/.

От свръхдози най-засегната е групата на 25-44- годишните.

Последвайте канала на

БТА
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини