Анкета: Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване

  • 29 октомври 2019 13:26

  • 1315
  • 1
Анкета: Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване
© Pixabay

Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване. Някои считат, че то се лекува "с пиене на ябълков оцет" или "с водата, в която ковачите изстудяват инструментите си". Това показва анкета на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, осъществена сред гражданите за последните три години. Данните бяха представени по повод Световния ден за борба с псориазиса - 29 октомври от председателя на асоциацията - Ива Димова на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Световната здравна организация определя псориазиса за социалнозначимо заболяване. Псориазисът е хронично, автоимунно заболяване, характеризиращо се със засилено делене на клетките на кожата. В световен план болестта засяга между един и три процента от населението.

Д-р Иван Богданов, председател на Фондация "Псориазис" заяви, че у нас достъпът на българските пациенти с псориазис до биологично лечение е двойно по-труден в сравнение с всяка друга европейска държава. Като причина за това той посочи двойно по-малкия брой комисии, които разрешават достъпа до този вид лечение, както и двойно по-високия критерий за определяне на тежестта на заболяването.

По думите му билогичното лечение като съвременен метод подобрява значително качеството на живот на пациента, като до него достигат единствено хората с най-тежка форма. "До миналата година бяха около 700 души на 140 хиляди пациенти с псориазис", уточни д-р Богданов. Той бе категоричен, че не може касата по административни причини да определя начина на лечение на пациентите с псориазис.

Ива Димова допълни, че ако специалист изпише биологична терапия още в самото начало на лечението, то сумата, която пациентът трябва да заплати, варира между три и девет хиляди лева на курс. Ако пък пациентът е достатъчно висок и едър - над 100 килограма, то сумата за биологичното лечение на курс ще коства 20 хиляди лева.

Друг проблем в България е липсата на действащ регистър на хората с псориазис. "Ние реално не знаем каква е ситуацията с нашите пациенти, нито знаем какви са им най-честите придружаващи заболявания, нито знаем каква е ефективността на лечението, което използват", посочи д-р Богданов.

Той каза още, че е в ход създаването на регистъра, а според данни от пилотния проект за него, у нас най-често пациентите с псориазис страдат от затлъстяване, тютюнопушене и употреба на алкохол.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Наблюдател

2019.10.29 | 14:19

1

Къде да, къде не, теориите за някои заболявания, особено тези за които твърда теория за произход нямат, могат да се развият до деузнаваеми твърдения.
Автоимунно може да означава всичко и нищо.
Понякога чрез вирус, понякога от нерви, но нещо се счупва у човек и болестта изплува от укритието си.
Интересно е, че в малки, изолирани общества, където няма хора страдащи от тази болест, тя не се появява...странно нали?

Добави коментар

Водещи новини