Бисер Петков: 53% от смъртните случаи в ЕС за година, свързани с работата, причиняват ракови заболявания

По данни от оценки на Международната организация на труда и Европейския съюз канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални заболявания в ЕС. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  на откриването днес на национална конференция на тема: "Здравословните работни места управляват опасните вещества", която е в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа - 2019 г.

Министър Петков посочи, че всяка година 53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работата, се дължат на ракови заболявания. Според направените оценки общият брой на хората, които развиват ракови заболявания в резултат на излъчването на канцерогени, надхвърля 120 000 души годишно. Това довежда до почти до 80 000 смъртни случаи годишно.

Бисер Петкова добави, че Европейската комисия е поставила борбата с раковите заболявания, получени на работното място, като един от основните си приоритети.

"Затова през 2018 г. и 2019 г. са били приети три изменения на Директивата за канцерогените и мутагените, които трябва да се въведат в националните законодателства на държавите-членки до 2020 г. и 2021 г. С тези изменения се акцентира върху по-строгите мерки за превенция. Освен това се разширява обхватът на генерираните канцерогени. Сред основните принципи на работниците е да работят в здравословна, безопасна и добре адаптирана работна среда, което включва и защитата от вредното и опасно въздействие на работното място химични агенти", изтъкна Бисер Петкова.

Той допълни, че България е привела изцяло националното си законодателство в съответствие с европейските стандарти. Според него обаче законодателството е само едната страна за осигуряване на ефективна защита на работната среда. Реалната дейност се реализира на работните места. Затова целта на кампанията е да се запознаят работниците и работодателите не само с правилата и нормите, но и как те да бъдат прилагани най-добре, уточни министърът на труда и социалната политика.

Коментари

  1. 2019.10.22 | 13:08

    Навярно не е точно по темата но всепак нека ме чуе господин министър Петков Докато се спират стипендиите на студенти включитело и на тези с ОТЛИЧЕН успех в също време вече трета година разни АПЗ вземат хиляди месечно от бюджета и пенсионни фондове .

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет