Кардиолог: Солта, мазнините и захарите са основните врагове на сърцето

  • 03 октомври 2019 14:54

  • 1696
  • 0
Кардиолог: Солта, мазнините и захарите са основните врагове на сърцето
© Pixabay

Солта, мазнините и захарите са основните врагове на сърцето. Това заяви в отговор на въпрос в Плевен проф. д-р Арман Постаджиян - председател на Българската лига по хипертония, началник на кардиологичното отделение в УМБАЛ "Св. Анна" - София. Той бе гост на Националния фестивал на спорта, здравето и дълголетието в града.

Солта е доста сериозен враг, защото обичайно тя се съдържа в хранителите продукти в по-голямо количество от необходимото за нормалната функция на човешкия организъм, поясни медикът. Ако досоляваме храната, която консумираме, това вече е сериозен проблем за човека, особено когато е в напреднала възраст, уточни той. С мазнините също не трябва да се прекалява. Не се препоръчва свръхограничаване на месните продукти, а по-скоро да се постави акцент върху начина на приготвянето, на обработката на месото, и консумирането на по-малко пържени храни, посочи лекарят. Съвременната концепция сочи, че основен враг се явяват захарите - безалкохолните напитки съдържат свръхнаднормено количество захари и увреждат, добави той.

Фестивалът в Плевен днес започна в залата на Военния клуб, където пред аудитория от възрастни хора специалистите говориха за това как да се запази сърцето здраво до дълбока старост и кои са симптомите на опасните сърдечносъдови заболявания. Сред гостите бяха проф. д-р Арман Постаджиян, д-р Снежана Тишева - началник на Клиниката по кардиология и ревматология в Медицинския университет /МУ/ в Плевен, и доц. д-р Надя Станчева от Клиниката по кардиология към МУ-Плевен.

Организатори на фестивала, който завърши с хоро на централния градски площад "Възраждане", бяха Българската асоциация "Спорт за всички", Българската лига по хипертония и Институтът за здравно образование, под патронажа на Министерството на младежта и спорта и община Плевен.

Последвайте канала на

БТА
1696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини