Доказателствата за вредата от червеното месо са неубедителни

  • 01 октомври 2019 13:54

  • 1091
  • 0
Доказателствата за вредата от червеното месо са неубедителни
© Pixabay

Намаляването на консумация на месо е стандартен медицински съвет за превенция на рак и сърдечни заболявания. Но преглед на десетки изследвания заключава, че потенциалният риск е нисък, а доказателствата за него несигурни, предаде БНР, като се позовава на АФП.

В нови насоки в американското списание „Бюлетин на вътрешната медицина“ екип от изследователи от 7 държави предлага на „възрастните да продължат консумацията на червено месо“.

Съветът, който незабавно доведе до остра реакция от други експерти, допълва, че възрастните трябва също „да продължат и настоящата си консумация на преработено месо“.

Изследването, публикувано от в списанието, което е издание на Американската лекарска колегия, анализира множество проучвания, които, взети заедно, показват, че намаляването на консумация на червено месо с 3 порции седмично може да намали смъртността от рак с до 7 смъртни случая на 1000 души.

Учените заявяват, че този спад е малък и че са открили „ниска“ степен на сигурност в тази статистика.

И допълват, че качеството на доказателствата, свързващи обработеното месо (шунка, салам, наденица – б.р.) със сърдечносъдови заболявания и диабет „е много ниско“.

„Може да има по-нисък риск от рак, сърдечни болести и диабет, но доказателствата не са сигурни, така може и да няма“, коментира Брадли Джонстън, професор по епидемиология от  Канада. „Хората трябва да вземат собствени решение. Ние им даваме най-добре изчислената истина“, допълва той.

По повод оценката на Световната здравна организация, че преработеното месо е карциногенно, а червеното месо „вероятно е такова“ американската епидемиоложка Марджи Маккъло, заявява, че настоящото изследване взема предвид личните предпочитания и ценности на хората.

„Това е същото като карането на мотоциклет без каска – всеки знае, че спасяват животи, но някои предпочитат да усещат вятъра в косата си. И нека да признаем – мнозинството хора на катастрофират“, казва тя. 

Последвайте канала на

БТА
1091 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини